Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayı ve inananlar bu özel ayı ibadetlerle karşılıyor. Bu aya özel dualar edilirken, Muharrem ayı ilk gece namazı ile Muharrem ayının ilk 10 gününde kılınacak namaz an itibariyle yoğun şekilde araştırılıyor. Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Mekke’den Medine’ye hicret ediş tarihinin başlangıç olarak baz alındığı Hicri takvimin ilk ayı İslam dünyası için büyük önem taşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da hazırladığı dini günler takviminde Muharrem ayı başlangıç tarihine yer veriyor. Diğer yandan din adamları da Muharrem ayı ile gece namazı ile Muharrem ayının ilk 10 gününde kılınacak namaz hakkında vatandaşlara bilgi veriyor…
MUHARREM AYI İLK GECE NAMAZI
Muharrem ayının ilk gecesinde 2 Rekât namaz kılınır:
Akşam ve Yatsı arasında (yani Zilhicce’nin son gününü, Muharrem’in birinci gününe bağlayan gece): Allah rızası için 2 rekât namaz kılınır.
Akşamla Yatsı arasında vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir. Namaza şu niyetle başlanır:
“Ya Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman; Afvı İlahi’ne, Feyzi İlahi’ne mazhar kılman; dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için; Allahu Ekber. “
Her iki rekâtta: 7 Fatiha Şerif, 7 Ayetel Kürsi, 7 İhlası Şerif, okunur.
Namazdan sonra: 11 defa : La ilahe illAllahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir.
11 İstiğfarı şerif: Estağfirullah El Azim Ve Etübü İleyh.
11 Salevatı Şerif : Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin ve Ala Ali Seyyidina Muhammed.
Dua yapılır: Duada, geçmiş senenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.
Yatsı namazından sonra imsak vaktine kadar:
10 Rekât namaz kılınır:
Her rekâtta 1 Fâtiha, 10 Âyetel-Kürsî ve 10 İhlâs-ı şerif okunur.
Sonra eller kaldırılarak kendisi, anne babası ve tüm inanan erkeklerle kadınlar için istiğfarda bulunulduktan sonra aşağıdaki dua okunur:
Allahumme Ente Rabbi kadimun vehezhi senetün cedîde. Feselüke min hayrihe ve eüzü bike min şerrihe. Ve estekfike meünetehe ve şuğulihe. Ya zel celali velikram.
Allahumme entel ebediyyül kadimu. vehezhi senetün cedîde Eselüke fihel ismete minel şeytani vel evne ala hazihil nefsül emmaretü bilsüi. Vel iştiğalü bime yukarribuni ileyke. ya zel celal vel ikram! Âmin.
MEALİ:
“Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın Adı’yla! Ey Allâh’ım! Sen Kadîm (evveli olmayan) bir Rab’sin.
İşte bu yeni bir senedir. Ben Sen’den, bu senenin hayrından istiyorum, şerrinden de Sana sığınıyorum. Onun rızkından ve meşguliyetinden Sen’den isterim. Ey celâl ve ikrâm sâhibi! Ey Allâh’ım! Sen Ebedî’sin, Kadîm’sin (başlangıcın ve sonun yoktur). İşte bu yeni bir senedir. Ben bu sene Sen’den dilerim ki beni şeytandan koruyasın, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul edesin. Ey celâl ve ikrâm sâhibi! Âmîn!” Duâsını okuyan kişi için Allâh-u Te‘âlâ bir melek görevlendirir ki, o melek şeytanı o kişiden uzaklaştırır, Allâh-u Te‘âlâ nefsine karşı hareket etme hususunda ona yardım eder, râzı olduğu işlere onu muvaffak kılar ve bütün işlerinde o kişiye kolaylıklar ihsân eder.” (Muhammed Hakkî en-Nâzillî, Hazînetü’l-esrâr, sh:36; Hasen el-‘Adevî, en-Nefehâtü’n-Nebeviyye fi’l-vezâifi’l-‘âşûriy ye, sh:68)
MUHARREM AYININ İLK 10 GÜNÜNDE KILINACAK NAMAZ
Muharrem ayının ilk 10 gününde akşamla yatsı arasında, 2 rekâtta bir selam vererek 6 rekât namaz kılınır.
Akşamla yatsı arasında vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.
Namaza şöyle niyet edilir:
“Niyet eyledim Ya Rabbi Sen’in Rıza-i Şerif’in için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise, bu hakkın ödenmesi için, Allahu Ekber …”
1. Rekâtta: 1 Fatiha, 1 Ayetül Kürsi okunur.
2. Rekâtta: 1 Fatiha, 1 İhlas-ı Şerif okunur.
3. Rekâtta: 1 Fatiha, 1 Elhakümüttekasür, 11 İhlas-ı Şerif okunur.
4. Rekâtta: 1 Fatiha, 10 İhlas-ı Şerif okunur.
5. Rekâtta: 1 Fatiha, 3 Kul ya eyyühel kafirun, 11 İhlas-ı Şerif okunur.
6. Rekâtta: 1 Fatiha, 11 İhlas-ı Şerif okunur.
Namazdan sonra dua edilir.