Miraç Kandili için Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 dini günler takvimini araştırıyor. Geçtiğimiz günlerde Recep ayının ilk kandili olan Regaib Kandili’ni idrak ettik. Şimdi gözler, diğer mübarek gecelerden olan Miraç gecesine çevrildi. Miraç gecesinde, Hz. Muhammed’in göğe yükseldiği, Allah ve öte alemleri görüp geri döndüğü söyleniyor. Bu kutsal gece yıllardır Miraç Kandili olarak kutlanıyor. Milyonlarca Müslüman, Miraç Kandili’nde bol bol ibadet edecek ve günahlarından arınmak için Allah’a yalvaracak. Peki, Miraç Kandili 2025 ne zaman, hangi güne denk geliyor? Miraç Kandili anlam ve önemi nedir?
MİRAÇ KANDİLİ 2025 NE ZAMAN, HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı 2025 dini günler takvimine göre; Miraç Kandili 26 Ocak’ı 27 Ocak’a bağlayan gece idrak edilecek.
MİRAÇ KANDİLİ’NİN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?
Miraç, Hz. Muhammed’in göğe yükselip Allah ve öte alemleri görüp geriye döndüğü söylendiği geceye denir. Miraç, kelime anlamı ile ‘yükselmek, yukarı çıkmak’ demektir. Miraç Kandili’nde, bu gece ile ilgili kutlamalar ve dini konuşmalar gerçekleştirilir. Dualar edilir ve tesbihler çekilir. Yasin suresi başta olmak üzere Kur’an-ı Kerim’den çeşitli sureler okunur.
İnanılana göre; Hz. Muhammed Miraca yükseldiğinde kendisine şarap, baş ve süt dolu üç bardak sunulmuş ve o, süt bardağını tercih etmiştir. Bundan dolayı Anadolu’da çoğu yerde bu gecede süt içme ve dağıtma geleneği görülür. Miraç Kandili’nde bazı yerlerde ise tatlılar yapılır ve dağıtılır.
MİRAÇ KANDİLİ KUR’AN’DA GEÇİYOR MU?
Kur’an-ı Kerim’de miraçtan, İsra ve Necm surelerinde bahsedilmektedir. İşte o ayetler:
“Kulunu (Muhammed’i -aleyhissalâtü vesselâm-) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)
“İnmekte olan yıldıza[1] and olsun.” (en-Necm, 1)
“Sâhibiniz (Muhammed Mustafâ) sapmadı ve bâtıla inanmadı. O, arzûsuna göre de konuşmamaktadır. O’nun konuşması vahiyden başka bir şey değildir. Çünkü (bildirdiklerini) O’na güçlü, kuvvetli ve üstün yaratılışlı biri (olan Cebrâîl, Rabbinin emri üzere) öğretti. Sonra en yüksek ufukta (Sidretü’l-Müntehâ’da) iken asıl şekliyle istivâ etti (doğruldu).” (en-Necm, 2-7)
“Sonra yaklaştı ve tedellî etti.” (en-Necm, 8)
“(Muhammed Mustafâ ile Rabbinin) araları, iki yay arası kadar, ya da daha yakın oldu.” (en-Necm, 9)
“Allâh o anda kuluna vahyini bildirdi.” (en-Necm, 10)
“(Muhammed Mustafâ’nın) gözleriyle gördüğünü kalbi yalanlamadı. (Ey inkârcılar!) O’nun gördükleri hakkında şimdi kendisiyle tartışacak mısınız?” (en-Necm, 11-12)
“And olsun ki (Muhammed Mustafâ), onu (Cebrâîl’i) Sidretü’l-Müntehâ’da bir defâ daha gördü.” (en-Necm, 13-14)
“Orada Me’vâ cenneti vardır. O Sidre’yi kaplayan kaplamıştı.” (en-Necm, 15-16)
“(Muhammed Mustafâ’nın) gözü, oradan ne kaydı, ne de sınırı aştı. And olsun O, Rabbinin en büyük âyetlerinden bir kısmını (da) gördü.” (en-Necm, 17-18)
2025 KANDİLLER TAKVİMİ
Regaip Kandili: 2 Ocak 2025 Perşembe
Miraç Kandili: 26 Ocak 2025 Cuma
Berat Kandili: 13 Şubat 2025 Perşembe
Mevlid Kandili: 3 Eylül 2025 Çarşamba