Ramazan bayramına özel hem pratik hem de lezzetli bayram tatlısı hazırlamanız mümkün. İşte kadayıflı dilberdudağı için gerekli olan malzemeler;
Hamuru için;
125 gr tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
İç dolgusu için;
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı kavrulmuş kadayıf
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su (700 ml)
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için;
Toz fıstık
Yapılışı;
İlk önce tatlının şerbetini hazırlayarak başlayalım. Tatlının şerbeti için 3 su bardağı toz şeker ve 3,5 su bardağı suyu alalım. Karıştırıp şerbeti yaklaşık 15 dakika kadar kaynatalım.
Daha sonra birkaç damla limon suyu sıkalım ve 5 dakika daha kaynatıp şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
Ardından tatlının hamurunu hazırlamaya başlayabiliriz. Tatlının hamuru için yoğurma kabına oda sıcaklığındaki 125 gram tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 tane yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 paket kabartma tozu ve 3,5 su bardağı unu alalım. Toparlanıncaya kadar hamuru elimizle yoğuralım.
Ayrı bir kabın içerisinde 1 su bardağı kavrulmuş kadayıf ve 1 su bardağı cevizi güzelce karıştıralım. Diğer taraftan hazırladığımız hamuru hafifçe unladığımız tezgaha alalım.
Merdane yardımıyla hamurumuzu açalım. Hamuru açarken ara ara un serpiştirmeyi de ihmal etmeyelim.
Hazırladığımız kadayıflı cevizi karışımı bir kaşıkla hamurun üzerine hiç boşluk kalmayacak şekilde bolca serpelim.
Ardından bir bardakla hamurun üzerine bastırıp daire şeklinde keselim.
Kestiğimiz hamurları spatula yardımıyla kaldırarak ikiye katlayıp tatlımıza şekil verelim.
Tatlıları fırın kabına dizdikten sonra üzerlerine yine kavrulmuş kadayıf serpiştirelim.
Önceden ısıttığımız 180 derece fırında fansız ayarda 35 dakika süreyle pişmeye bırakalım.
Tezgahta kalan hamur parçalarını toparlayalım.
Toparladığımız hamurdan parçalar koparıp elimizle yuvarlayarak şekil verelim. Daha sonra hamurları da kavrulmuş kadayıfa bularak aynı şekilde fırın tepsisinin içerisine yerleştirelim.
Kalan hamuru değerlendirdiğimiz bu tatlıyı da fırına yerleştirip 180 derecede 30 dakika pişmeye bırakalım.
Diğer yandan fırından aldığımız sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti hiçbir yeri kuru kalmayacak şekilde gezdirelim.
Fazla şerbeti tatlının üzerine gezdirerek iyice her yerinin şerbete bulanmasını sağlayalım. Ardından birkaç saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Tarif: Nefis Yemek Tarifleri