ABD’li kardiyovasküler cerrah Dr. Jeremy London, yumurtaların kalp sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sosyal medya hesabında, yumurta tüketiminin geçmişte düşünülenin aksine kalp sağlığına zarar vermediğini belirten London, yumurtanın faydalarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.
Yumurtanın Kötü Ünü Artık Geçerli Değil
Dr. London, yumurtaların yıllar boyunca kalp hastalıklarıyla ilişkilendirildiğini ancak 2015 yılında yapılan bilimsel araştırmaların, yumurtanın kolesterol düzeylerini sanıldığı kadar etkilemediğini ortaya koyduğunu söyledi. Yumurtaların, uygun miktarda tüketildiğinde kalp sağlığı için tehdit oluşturmadığını belirtti.
Besin Değerleriyle Öne Çıkıyor
Dr. London, yumurtaların yüksek kaliteli protein, D vitamini, B12 vitamini, selenyum ve kolin gibi önemli besin öğeleri içerdiğini ve “Tanrı tarafından yaratılmış mükemmel bir protein kaynağı” olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Diyetlerde yer alabilecek değerli bir besin kaynağı olan yumurtaların, sağlıklı bireyler için zararlı olmadığını vurguladı.
Amerikan Kalp Derneği'nden Tavsiyeler
Amerikan Kalp Derneği’ne göre, sağlıklı bireyler için günde bir tam yumurta tüketimi kabul edilebilir. Normal kolesterol seviyelerine sahip yaşlı bireyler ise günde iki yumurta tüketebilir.
Köy Yumurtası Daha Sağlıklı Olabilir
Dr. London, serbest gezen tavuklardan elde edilen yumurtaların daha fazla avantaj sağlayabileceğini belirtti. Sağlıklı bir diyette tüm bileşenlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan London, "Yediğimiz her şey vücudumuz için bir yapı taşıdır" dedi.
Yumurta Sarısı mı Yoksa Beyazı mı Daha Faydacı?
Yumurta sarısının, içeriğindeki besin değerleri açısından daha faydalı olduğunu söyleyen Dr. London, protein alımını artırmak isteyenlerin ise yumurta beyazı eklemeyi tercih edebileceğini belirtti.
Sonuç olarak, yumurtalar, geçmişteki kötü ününe rağmen dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilecek besleyici bir gıda olarak değerlendiriliyor.