Güney Asya'nın geleneksel içeceklerinden mavi çayın namı tüm dünyayı sardı. Canlı ve parlak mavi rengi ile tüm dünyaya şifa olan bu çayın insan sağlığına olan faydaları bir hayli merak ediliyor. İşte mavi çayın insan sağlığına olan mucizevi faydaları...
Mavi çay, kelebek bezelye çiçeği (Clitoria ternatea) bitkisinin yapraklarının kurtulup demlenmesiyle elde edilen bir çay çeşidi olurken
Güney Asya kökenli kafein içermeyen bir bitki çayıdır.
Mavi çay, yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemeye aynı zamanda bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Araştırmalar mavi çayın, kalp sağlığını koruma altına almaya yardımcı olduğunu da söylerken mavi çay beyin fonksiyonlarını desteklemeye de katkı sağlar.
Mavi çayın anti-diyabetik bir içeriğe sahip olduğu bilinmektedir. Bu özellik kan şekeri seviyesini düzenlemeye diyabet riskini de azaltmaya katkı sağlar.
Cilt elaksiyetesinin güçlenmesine yardımcı olan mavi çay, yaşlanma belirtilerini azaltmaya ve cildin çok daha sağlıklı bir görünüm içerisinde olmasına yardımcı olur.
Ayrıca saç köklerindeki kan dolaşımını teşvik ederek saçların çok daha sağlıklı ve parlak bir görünümde olmasını sağlar.
MAVİ ÇAYIN OLASI YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Genel itibarıyla insan sağlığına son derece faydalı olduğu bilinen mavi çayın fazlaca tüketilmesi çeşitli yan etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Bu yan etkiler arasında
mide bulantısı, baş dönmesi ve uyku düzeninde bozulmalar gelir.
MAVİ ÇAY NASIL HAZIRLANIR?
Kurutulmuş mavi çay yapraklarını sıcak suyun içerisine ilave edin. Ardından 5 ile 10 dakika kadar demlenmesini sağlayın. Arzuya göre bal ve limon ilave ederek de tüketmeye başlayabilirsiniz.
Dikkat: Yukarıda yer alan bilgiler genel bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir yan etkiyle karşı karşıya kalmamak için tüketmeden evvel doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.