Günler geçse dahi bayatlamıyor: Taze ekmek yemek işte bu kadar kolay. Ekmek nasıl muhafaza edilmeli?

Ekmeği bayatlamadan muhafaza etmenin sırrı bulundu. Bu yöntem sayesinde ekmeklerinizi bayatlamadan muhafaza edebileceksiniz. Ekmek nasıl muhafaza edilmeli?

Hemen her sofranın vazgeçilmez gıdalarının başında şüphesiz ekmek gelir. Herkesin sevdiği farklı tarzda ekmek bulunuyorken ekmekleri uzun süre küflendirmeden yahut bayatlamadan muhafaza etmenin formülü bulundu. Peki ya ekmekler nasıl muhafaza edilmeli?

EKMEK NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Ekmek, içeriğinde bulunan nişastanın zamanla kristalleşmesi dolayısıyla su kaybetmeye başlar ve bu durumda ekmeğin bayatlamasına neden olur. Bu süreci hızlandıran belli başlı etmenler bulunur. Bu etmenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ekmeği hava ile temas etmesi, ekmeğin hızla kuruyarak bayatlamasına neden olur.
  • Düşük sıcaklık ekmeğin çok daha kısa sürede bayatlamasına neden olur. Buzdolabında muhafaza edilen ekmek, oda sıcaklığında tutulan ekmekten çok daha kısa sürede bayatlar.
  • Diğer bir etmen ise nem kaybıdır. Ekmek bulunduğu ortamın nem dengesini kaybettiğinde sertleşir ve kurur.

EKMEĞİN BAYATLAMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?

Ekmeğin uzun süre bayatlamadan kalmasını sağlayabilmek için hava ile temasını kesmeyi deneyebilirsiniz. Uygun bir cam kap ya da poşet içerisinde muhafaza etmeyi deneyebilirsiniz.

Ekmeğin uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayabilmek için ekmeğinizi dilimleyip buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza etmeyi deneyebilirsiniz.

Ekmeği nemli ortamdan uzak tutmak uzun süre bayatlamadan kalabilmesi açısından önemlidir. Nem, ekmeğin kısa sürede küflenmesine neden olur.

Yaşam Haberleri