Sivas’ın Selçuklu Mahallesi'nde yer alan Akşemsettin Camii’nin müştemilatında, üç yıl önce kurulan hayır bakkalı, hayırseverlerin katkılarıyla hizmet veriyor. İlk başta yalnızca 10 ihtiyaç sahibine hizmet veren bakkal, zamanla 800 kişiye ulaşarak önemli bir yardımlaşma merkezi haline geldi. Raflarda, temel gıda ürünlerinden hijyen malzemelerine kadar birçok ürün yer alıyor. İhtiyaç sahipleri, bu ürünleri ücretsiz olarak alabiliyorlar.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURMA AMACI
Cami Derneği Başkanı Mahmut Uçtu, bakkalda paranın değil duanın geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "Pandemi sırasında işsiz kalan insanları görünce etkilendim ve böyle bir fikir aklıma geldi. İnsanlara nasıl yardımcı olabilirim diye düşündüm ve hayır bakkalını kurdum," dedi. Uçtu, bakkalın amacının "veren ile alanı buluşturmak" ve "gönül köprüsü kurmak" olduğunu ifade etti.
YARDIMLAR KRİTERLERE GÖRE YAPILIYOR
Bakkalda yardım alanların kriterleri arasında ev kirası, asgari ücretle çalışma durumu ve okuyan çocuk sayısı dikkate alınıyor. Uçtu, Ramazan ayında daha yoğun talepler aldıklarını ve her mahalleden ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunduklarını belirtti.
DUA İLE GELEN YARDIMLAR
Bakkalda, yardım alan kişilerin, aldıkları gıda ürünleriyle birlikte dua etmeye başladığını ifade eden Uçtu, "Biz de bu anlara şahit oluyoruz," diyerek, yardımların yalnızca gıda ve hijyen malzemeleriyle sınırlı olmadığını, manevi değeri de yüksek bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi. Bakkalda günlük ortalama 80 kişi yardımdan yararlanırken, geçen yıl bu sayının 700 kişi civarında olduğu bildirildi.