Aşure Günü tarihi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan dini günler takviminde yerini aldı. Hem İslam hem de insanlık tarihi açısından önemli birçok hadisenin yaşandığı Aşure Günü, Muharrem ayı içerisinde yer alırken, pek çok kişi bu özel günden önce oruç tutmaya başlıyor. Kurban Bayramı geride bırakılırken, Aşure orucu tutmak isteyenler kadar, aşure tatlısı yapacaklar da 2024 yılı Muharrem ayı başlangıcı ve Aşure Günü tarihi hakkında araştırmalara başladı…
MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan dini günler takvimine göre Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı 7 Temmuz Pazar günü başlıyor.
2024 AŞURE GÜNÜ TARİHİ NE ZAMAN?
Aşure Günü Muharrem ayının 10. gününde kutlanıyor. Buna göre 2024 yılı Aşure Günü ise 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor.
AŞURE GÜNÜNDE GERÇEKLEŞEN OLAYLAR
- Hz. Âdem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
- Hz. Eyyüb’ün hastalıklarının iyileşmesi,
- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı Firavun’dan kurtarması,
- Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,
- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi,
- Hz. Muhammed’in Mekke'den Medine'ye hicreti.
AŞURE ORUCU AYIN KAÇINDA, KAÇ GÜN TUTULACAK?
Aşure Günü’nün hikmet ve bereketinden faydalanmak isteyen milyonlarca kişi bu özel günde oruç ibadeti ile karşılıyor. Ancak Aşure Günü’nde orucun kaç gün ve ne zaman tutulacağına ilişkin kimi zaman kafa karışıklığı yalanabiliyor. Bu konu ile ilgili olarak da en net bilgi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Diyanet’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Peygamberimiz Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.”
Yalnızca Aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. gününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, “Savm”, 50) ve “Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz” buyurmuştur. Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur;
“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)
“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)
Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)