İnsanlık ve İslam tarihi açısından pek çok önemli olayın yaşandığı Aşure günü hicri takvime göre Muharrem ayının 10. Gününde kutlanıyor. Bu mübarek günde ibadetler yapılıyor, ihsanlarda bulunuluyor ve tabii ki lezzetiyle kendine hayran bırakan aşure tatlıları pişiriliyor. Henüz aşure yapmayalar ise aşure ayı bitmeden önce yetişmek için hazırlıklarına devam ediyor…
2024 MUHARREM AYININ KAÇINCI GÜNÜNDEYİZ?
23 Temmuz 2024 Salı günü itibariyle Hicri takvimde Muharrem ayının 17. günündeyiz.
AŞURE AYI NE ZAMAN BİTİYOR?
Aşure ayı olarak da bilinen Muharrem ayı bu yıl 4 Ağustos Pazar günü son buluyor. 5 Ağustos Pazartesi günü ise Hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayı başlıyor.
MUHARREM AYININ ÖNEMİ
Kelime anlamı itibariyle haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan anlamlarına gelen Muharrem ayı savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep dört haram aydır. Muharrem ise Hicri takvim sıralamasına göre bunların birincisidir.
Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet’te oldukça önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şerifinde “Şüphesiz ki, zaman döndü, dolaştı Allah’ın gökleri ve yerleri yarattığı gündeki şekline geldi. Sene on iki aydır, bunlardan dördü haramdır ki üçü peş peşedir, bunlar da Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharremdir.” buyurmuştur.
Hz. Ömer’in halifeliği devrinde 638 yılında Resul-i Ekrem’in Mekke’den Medine’ye hicretinin resmi takvim başlangıcı olarak kabul edilmesiyle muharrem hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir. Arap hükümdarları yeni yılın ilk gününe saygı gösterir ve tebrikleri kabul etmek üzere törenler düzenlerlerdi. Osmanlılar döneminde de muharrem ayında devlet erkânı padişahın huzuruna çıkarak yeni yılı tebrik eder ve padişahtan “muharremiyye” denilen hediyeleri alırlardı.