Arefe mi arife mi TDK? Doğru yazılışı ne?

Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kala, arife günü ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Söz konusu kelimenin doğru yazımı ve telaffuzu her bayram öncesinde araştırma konusu oluyor. Konuyla ilgili Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğüne başvuruluyor. Arapça kökenli olan bu sözcük, 'bir önceki gün, ön gün' gibi anlamlara geliyor. Peki, Arefe mi arife mi TDK? Doğru yazılışı ne?

Her Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde, 'arife' kelimesinin nasıl yazılması gerektiği araştırılıyor. Genellikle bayramdan bir önceki günü ifade eden arefe kelimesinin doğru yazılışı için Türk Dil Kurumu sözlüğüne başvuruluyor. On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayının sona ermesine sayılı günler kala, arife (arefe) günü ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Ancak kimileri bu sözcüğü 'arife' kimileri ise 'arefe' olarak söylüyor. Peki doğrusu ne? Arefe mi arife mi TDK? İşte sözcüğün doğru yazılışı...

AREFE Mİ ARİFE Mİ TDK?

TDK'ya göre sözcüğün doğru yazılışı arefe değil, 'arife' şeklinde olmalıdır. Arapça orijinalinin etkisiyle, Türkçe'de 'arefe' olarak da kullanılmaktadır. 'Arefe' ayrıca Türkçe'de bir kadın ismidir.

ARİFE NE DEMEK?

Arife sözcüğü, ön gün veya herhangi bir dini bayramdan önceki gün anlamlarına gelmektedir. Sıklıkla Ramazan Bayramı arifesi ya da Kurban Bayramı arifesi olarak karşımıza çıkar. Arife kelimesi, herhangi bir şeyden önceki gün anlamına da delir.

ARİFE SÖZCÜĞÜ NEREDEN GELİYOR?

Arife kelimesi, en geç 1400'lü yıllarda Arapça 'arafat' sözcüğünden Türkçe'ye geçti. 'Geleceği haber verme' anlamındaki 'irafat' sözcüğünden geldiği düşünülmektedir. Bu sözcüğe, ilk defa 1945 yılında rastlanır.

YANLIŞ YAZILIŞI

Arefe günü

DOĞRU YAZILIŞI

Arife Günü

CÜMLE İÇİNDE KULLANIMI

Arife Günü öğleden sonra yarım gün tatil olacak.

Yaşam Haberleri