Aralık ayında yenecek balıklar: Aralık’ta hangi balık lezzetli olur, nasıl pişirmeli?

Aralık ayında yenecek balıklar lezzet düşkünleri tarafından merak ediliyor. Derya kuzusu balıklar hava sıcaklıklarına ve mevsimlere göre lezzet değiştiriyor. Hemen her ay farklı bir balık lezzetinin doruğuna ulaşıyor. Aralık ayının gelmesiyle tezgahlarda yer alan balıklar da çeşitlendi. Peki, Aralık’ta hangi balık lezzetli olur, nasıl pişirmeli? İşte yanıtı…

Sadece lezzeti değil, sağlığa olan faydalarıyla da beslenmede büyük bir yer kaplayan balıklar özellikle kış aylarında sofraları süslüyor. Havanın soğukluğuna göre balıklardaki yağ oranı değişirken bu değişim tercih farklılıklarına da yol açıyor. Hem balıkçılar hem denizciler hem de akademik açıdan balıkların dünyasında çalışmalar yapanlar, hangi balığın hangi ay yenmedi gerektiği konusunda tavsiyede bulunuyor. İşte Aralık ayında yenecek balıklar…

ARALIK’TA HANGİ BALIK LEZZETLİ OLUR, NASIL PİŞİRMELİ?

Aralık ayı denizlerin bereket fışkırdığı bir ay olarak biliniyor.  İşte sofralarda mutlaka yer alması gereken, lezzetiyle baş döndüren aralık ayı balıkları ve pişirme yöntemleri:

Lüfer: Lüfer aralık ayında Lezzetinin doruğunda. Aralık ayında bol bol tüketmesi tavsiye edilen lüfer tavada ya da ızgarada mükemmel olur.

Palamut: Henüz yağını kaybetmediği bu aralık ayında, fırın veya buğulama için idealdir.

Tekir ve Barbun: İki kardeş balık da tazeliğini Aralık ayında popülaritesini koruyor. Kızartma sevenler için birebir.

BALIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Balık seçerken dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar, taze ve sağlıklı balıklar almanızı sağlar. İşte balık alırken göz önünde bulundurmanız gereken önemli ipuçları:

1. Gözler:

Balığın gözleri canlı, parlak ve bombeli olmalıdır. Bulanık ya da çökmüş gözler, balığın taze olmadığının bir göstergesi olabilir.

2. Solungaçlar:

Solungaçlar canlı kırmızı renkte olmalı. Solungaçlar sararmış ya da kahverengiye dönmüşse, balığın tazeliği şüpheli olabilir.

3. Deri ve Pullar:

Balığın derisi parlak ve nemli olmalı, pulları sağlamca yerleşmiş olmalıdır. Pullar dökülmüş ya da yapışkan bir dokuya sahipse balık eski olabilir.

4. Koku:

Taze balığın kokusu deniz gibi olmalıdır. Keskin ya da ağır bir amonyak kokusu, balığın bozulmaya başladığının belirtisidir.

5. Etin Sertliği ve Elastikiyeti:

Balık eti parmağınızla bastığınızda, hızla eski haline dönmelidir. Yumuşamış ya da çürümüş hissettiren balıklardan uzak durmalısınız.

6. Renk ve Doku:

Balığın eti canlı renkte olmalı. Beyaz etli balıkların etleri beyaz, somon gibi kırmızı etli balıkların etleri ise parlak kırmızı olmalıdır. Etin dokusu sıkı ve taze olmalı, dağılmamalıdır.

7. Derinin Pürüzsüzlüğü:

Balık derisi pürüzsüz ve zarar görmemiş olmalı. Çizikler veya yaralar, balığın kalitesiz olduğunun göstergesi olabilir.

Yaşam Haberleri