Almanya’da koyun ve keçilerde görülen Scrapie adlı bulaşıcı sinir sistemi hastalığı nedeniyle kelle paça çorbası 1993 yılından bu yana yasak. Türkiye’den kaçak yollarla getirilen kelleler gümrükte yakalanarak imha ediliyor, sahiplerine ise yüksek para cezaları uygulanıyor. İsviçre’de bir kasaba, 6 kuzu kellesi getirdiği için 1.5 milyon lira (39 bin Frank) ceza kesildi.
TÜRKİYE'DEN GELEN KELLEYE YASAK
Kelle paça çorbasının yasaklanma nedeni, koyun ve keçilerde görülen, sinir sistemini etkileyen Scrapie hastalığı. 2001 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği kurallarına göre, bu tür hayvan ürünlerinin ithalatı ve tüketimi yasaklanmış durumda. Bu kapsamda, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi kelle paça çorbasını menüsünden çıkardı.
SAHTE KELLE PAÇA 6 EURO
Gloob'da yer alan habere göre Almanya’da bazı restoranlarda “kelle paça” adı altında satılan çorbalar, Türkiye’deki geleneksel tarifle aynı değil. Bu çorbalar ortalama 6 Euro’ya sunuluyor. Kokoreç ve işkembe krizini aşan Türk mutfağı tutkunları için, kelle paça çorbası ise hala bir sorun olarak görülüyor.
YASAK AVRUPADA ÇOK YAYGIN
Yasak yalnızca Almanya ile sınırlı değil. Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve İsviçre gibi ülkelerde de kelle paça çorbası yasaklı durumda. Hastalığın insanlara bulaşıp bulaşmadığı kesinleşmese de riskler nedeniyle Avrupa bu yasağı katı bir şekilde uyguluyor.
Bu durum, Almanya ve çevresindeki Türk toplumu için kelle paça çorbasını adeta lüks bir tüketim haline getiriyor. Kaçak yollarla kelle getirenlere uygulanan cezalar ve yasağın ciddiyeti, bu alanda herhangi bir gevşemenin olmayacağını gösteriyor.