Ekonomi programı ‘Paranın Yönü’nün yeni bölümü, Ekol TV Haber Müdürü Aziz Akova’nın sunumu, yatırım ve tasarruf danışmanı Mert Başaran’ın yorumlarıyla Ekol TV ekranlarına geldi. Azalan işsizlik oranları ve ithalat rakamları hakkında konuşulan programda yatırım tavsiyelerinde bulunuldu. Başaran izleyenleri "Bu işin şakası yok" diyerek yatırımlar hakkında uyardı.
"İŞSİZLİĞİN GELECEĞİ PROBLEMLİ"
TÜİK’in araştırmasına göre yüzde 0.1 azalarak yüzde 8.6 olan işsizlik oranını yorumladı. İşsizliğin çok fazla nedeni olduğunu söyleyen ikiliden Mert Başaran, “İşsizlikle mücadele etmek çok zor. İnsana ihtiyaç gitgide azalıyor ve daha da azalacak. İşsizliğin maalesef geleceği problemli” sözlerini kullandı.
"UMUDUNU KAYBEDENLER İŞE BAŞVURMUYORDUR"
Açılan üniversitelerin de işsizliği artırdığını söyleyen Başaran, “Döviz kuru çok düşük kaldığı için bir sürü şirketin ihracatı azaldı. İhracat azaldığı için büyük holdingler dahil elemanlarını çıkartmaya başladı. Bu arada oran iyi ama iyi gözüküyor bence. Bir sürü insan umudunu kaybettiği için işe başvurmuyordur, bu oranlar ondandır bence” dedi.
"KÜÇÜK PARALAR AYRIŞMA SAĞLAR"
Bu devirde ilişkilerin öneminin çok önemli olduğunu söyleyen Başaran, “Bu devirde en önemli şey araştırmada ortaya konuyor. ‘Network’ çok önemli. Neyi merak ediyorsan kendini geliştirmek lazım. Küçük paralar eğitimde bile çok önemli ayrışma sağlar” ifadelerini kullandı.
"DÖVİZ KURUNA RAĞMEN..."
Yüzde 5 oranında azalan ithalat rakamlarına rağmen tüketim malları ithalatının yüzde 14 artması dikkat çekti. İthalat konusunda Başaran, “Bu aslında bakarsan rakamları gerçek kabul edersek güzel görünüyor. Döviz kuruna rağmen bu şekilde olması iyi” sözlerini kullandı. Durdurulamayan lüks tüketim hakkında ise uzman isim, “Lüks tüketimi tutamıyoruz. Sosyal medya etkisi oluyor, kendimizi var etme çabası daha da artıyor maalesef. Bundan da kurtulamayacağız gibi gözüküyor kısa vadede” diye konuştu.
"HALK OLARAK PROTEST OLMAK LAZIM"
Lüks tüketim malları ithalatının yüzde 14.3 artarak 54.4 milyara ulaşması hakkında Başaran, “Halk olarak biraz protest olmak lazım. Bu kadar zam varsa almamamız lazım. Ama maalesef yapamıyoruz” dedi.
"RAKAMLAR TEHLİKELİ BOYUTLARA GİDİYOR"
İnşaat maliyetlerinde 45 ayın en düşük artışının yaşanmasının ev sahibi olma umudunu biraz olsun artırırken Başaran, “Esas etkileyen şey arz-talep meselesi. Arz olursa konut fiyatları tekrar tekrar artar. Ama arz-talep dengeliyse fiyatlar da öyle gider. Korkum şu ki rakamlar tehlikeli boyutlara gidiyor gibi” sözlerini kullandı.
"5 YIL SONRA ALAMAYCAKSIN"
Kendi evlerinde oturanların oranının git gide düşmesinin bir tehlike sinyali olduğunu söyleyen Başaran, “Gerekirse danaya girer gibi 4-5 arkadaş bir ev alarak ev sahibi olmak çok mantıklı bir şey. Bugün bir şey alacaksın ki o senin güvencen olsun. 5 yıl sonra onu da alamayacaksın. Bir damın olsun lafı var ya çok önemli. Bu işin şakası yok” dedi.
"MÜTEAHHİTLERİN TEŞVİK EDİLMESİ LAZIM"
Dar gelirli için TOKİ’nin başlatacağı proje ile yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile sosyal konut satışı planlanıyor. Geliri 40-45 bin lirayı aşmayanlar için planlanan proje hakkında Başaran, “Bizim için en önemli şey devletin ucuz arsa sağlayıp ucuz konut sağlaması. Müteahhitlerin biraz daha alt segment ev yapımına teşvik edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
"BORSA DEMİR ATTI"
10 bin liranın haftalık değişimini inceleyen Mert Başaran, “Borsa yatayda demir attı. Yabancılardan veya Türk yatırımcıdan bir hareketlilik yok. Borsanın yükselmesi için yeteri kadar insan gitmedi. Küçük yatırımcının çoğunluğunun gitmesini bekliyorlar” dedi.
"ALTIN OLUMLUYA DÖNÜYOR"
Altının tekrardan güç toplamaya başladığını söyleyen Başaran, “Altın orta vade için olumluya dönüyor gibi. 3 bin 400’ü görecek iddialarına izleyicilerimiz gülüp geçsin. İddiaları ortaya atanlar hiçbir şeyi net bilemez. Bu daima bir olasılık hesabı” sözlerini kullandı.
"BU SENE DAHA RİSKLİ"
“2025’te bizi ne bekliyor?” diye soran Akova’ya Başaran kendisinin uyguladığı basit bir yöntemi anlatarak, “Bir endeks, bir şirket düşüş yapıyorsa ve ondan sonra yataya giriyorsa çanak formasyona girme ihtimali çok yüksek. Yani bir simit 5 liraya düşüyorsa 10’a tekrar çıkma ihtimali yüksektir. Dolayısıyla orada ne yapmak lazım belli dipleri gördükten sonra yatırım yapmak lazım. Geçen sene kolaydı çünkü dipleri ve dönüşleri görüyorduk. Bu sene biraz daha karlı ama riskli bir yol olacak” dedi.
"ÖZEL OKUL TREND OLDU"
Özel okula gelen zamlar hakkında konuşan Başaran, “Bir okulun en önemli kalemi asgari ücretlidir. Asgari ücret yüzde 30 arttıysa, sen çalışanlara yüzde 40-50 veriyorsan zam niye okulun ücretini yüzde 2 yüz artırırsın? Maalesef onun çocuğu özele gidiyor benimki de gitsin trendi oldu” ifadelerini kullandı.