Türk mühendisleri tarafından geliştirilen hava araçları tüm dünyanın gündeminde. Türkiye'nin gururu olan, ülkemize havacılıkta altın çağını yaşatan o hava araçları ve özelliklerini tek tek derledik.
144
BAYRAKTAR KIZILELMATeknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak her geçen gün daha hızlı değişen savunma doktrinlerinde, geleceğin hava muharebelerinin insansız muharip jetlerle gerçekleştirileceği öngörülmektedir. Bu kapsamda Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA (MİUS), geleceğin muharebe konseptine yön verecek.
244
BAYRAKTAR KIZILELMABaykar tarafından geliştirilen ve dünyada oyunu değiştiren Bayraktar İHA/SİHA’ların tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülen muharip insansız uçak sistemi, geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmet edecek.
344
BAYRAKTAR KIZILELMAAgresif manevralarla hava-hava muharebesi icra edebilecek olan Bayraktar KIZILELMA (MİUS), düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar KIZILELMA (MİUS), gövde içinde taşıyacağı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek.
444
BAYRAKTAR KIZILELMA5 Saat Havada Kalış Süresi, 1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi, 8.5 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı, 0.6 Mach Seyir Hızı, 0.9 Mach Maksimum Hız, 30.000 Feet Operasyonel İrtifa, 500 nm Görev Yarı Çapı
544
BAYRAKTAR KIZILELMAOtomatik İniş ve Kalkış, Düşük Görünürlük, Yüksek Manevra Kabiliyeti, Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme, Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti, AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık
644
KAAN5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu KAAN; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.
744
KAANKAAN Geliştirilmesi Projesi’nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılmaktadır.
844
KAANKAAN kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.
944
KAAN21 Şubat 2024 tarihinde saat 08:50’de ilk uçuşunu gerçekleştirerek 13 dakika havada kaldı. Bu uçuşta 8000 feet irtifaya çıktı ve 230 knot hıza ulaştı.
1044
KAANKanat Açıklığı: 14 m (46 ft), Uzunluk 21 m (69 ft), Yükseklik: 6 m (20 ft)
1144
BAYRAKTAR TB2Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği, Dahili Sensör Füzyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği, Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği, Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği, Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması, Çapraz Yedekli YKİ Sistemi, Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri, Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
1244
BAYRAKTAR TB2Faydalı Yük Kapasitesi: 145 kg, Mühimmatlar: 4 Adet Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmat, Seyir: 70 knot, Maksimum Hız: 120 knot, Değiştirilebilir EO/IR/LD ya da Çok Amaçlı AESA Radar
1344
BAYRAKTAR TB2İtki Tipi: 100 hp (Benzin), Kalkış/İniş/Seyir/Taksi: Otonom, Havada Kalış: 20+ saat, Azami Kalkış Ağırlığı: 700 kilogram, Uzunluk: 6.5 m, Yükseklik: 2.2 m, Kanat Açıklığı:12 m
1444
BAYRAKTAR TB2Keşif, sürekli havadan gözetleme, istihbarat görevlerini başarıyla yerine getiren sistem, milli akıllı mühimmatlar Roketsan MAM-L ve MAM-C’nin entegrasyonuyla birlikte savaş alanlarının vazgeçilmez unsuru olmuştur. Bayraktar TB2 SİHA, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabilir ve dört akıllı mühimmata kadar faydalı yükü hedefe ateşleyerek imha etmesini sağlayabilir. Bayraktar TB2, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğine sahip tüm çözümleri sunan bir sistemdir. Sistem bu özellikleriyle sivil güvenliğini ön planda tutar.
1544
BAYRAKTAR TB218 bin Feet Operasyonel İrtifa, 27 Saat Maksimum Havada Kalış Süresi, Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi, Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği, GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği, 25 bin Feet Maksimum İrtifa
1644
BAYRAKTAR TB3Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip silahlı insansız hava aracı sistemidir. Keşif-gözetleme ve istihbarat görevlerinin yanı sıra kanatları altında taşıdığı yerli akıllı mühimmatlarla operasyon icra etme kabiliyetine sahiptir.
1744
BAYRAKTAR TB3Katlanabilen kanat yapısıyla helikopter gemileri ve uçak gemilerinde kullanıma uygun olarak tasarlanan hava aracı kullanıcıya deniz aşırı görevlerde silahlı insansız hava araçlarıyla operasyon icra etme kabiliyeti sunmaktadır. Görüş hattı haberleşmenin yanı sıra görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olan Bayraktar TB3, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilmektedir.
1844
BAYRAKTAR TB314 Metre Kanat Açıklığı, 8.35 Metre Uzunluk, 2.6 Metre Yükseklik, 1450 Kilogram Kalkış Ağırlığı, 125 knots-160 knots TAS Seyir Hızı – Maksimum Hız, 280 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi, 24+ Saat Havada Kalış Süresi
1944
BAYRAKTAR TB3Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti, Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme, Otomatik İniş ve Kalkış
2044
BAYRAKTAR AKINCIBayraktar TB2'den daha uzun ve geniş olan AKINCI İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olacak ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilecektir. AKINCI ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olacak, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunacaktır.
2144
BAYRAKTAR AKINCIBayraktar TB2 gibi yine kendi sınıfında lider olmayı hedefleyen AKINCI savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edecektir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacaktır. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan AKINCI ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak AKINCI İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir.
2244
BAYRAKTAR AKINCIKendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacaktır.
2344
BAYRAKTAR AKINCI40,000 Feet Uçuş İrtifası, 24 Saat Havada Kalış Süresi, Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS, Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant), Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği, GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
2444
BAYRAKTAR AKINCITam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği, Dahili Sensör Füzyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği, Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği, Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği, Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması, Çapraz Yedekli YKİ Sistemi, Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri, Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
2544
T625 GÖKBEYEn zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, millî imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen millî kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
2644
T625 GÖKBEYHelikopterin geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecektir.
2744
T625 GÖKBEYYerli imkânlarla geliştirilip üretilen ilk Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY ilk uçuşunu 6 Eylül 2018 saat 06:00'da başarıyla gerçekleştirmiş olup 19 Nisan 2023 tarihinde T625 GÖKBEY helikopteri P1 Prototipi TEI tarafından millî imkânlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 Turboşaft Motorları ile ilk test uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir.
2844
T625 GÖKBEYHelikopterin, EASA (European Aviation Safety Authority) ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından sertifiye edilmesi ile ilgili çalışmalar program ile birlikte sürdürülmektedir.
2944
T625 GÖKBEYTUSAŞ tarafından tasarlanan ve üretilen T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopterimizin test ve sertifikasyon faaliyetleri başarılı bir şekilde devam etmektedir. Yerli ve yabancı ihtiyaç sahibi kullanıcılar için millî imkânlar ile geliştirilmiş olan GÖKBEY helikopteri görevlerini en zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında Milli TS1400 Turboşaft Motorları ile de etkin bir şekilde icra edebilecektir. Seri üretimi devam eden 3 adet T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri Jandarma Genel Komutanlığı’na teslim edilecektir.
3044
T129 ATAKT129 ATAK Helikopterinin performansı zorlu "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiş olup, gece ve gündüz koşullarında yüksek manevra ve performans kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarında etkin bir şekilde görev yapmaktadır.
3144
T129 ATAKUzunluk: 14.54 m (47.70 ft), Yükseklik: 3.95 m (39.00 ft), Genişlik: 3.49 m (11.45 ft), Ana Rotor Çapı: 11.90 m (39.00 ft), Mürettebat: 2, Azami Kalkış Ağırlığı: 5065 kg (11166 Ib)
3244
T129 ATAKAzami Seyir Hızı: 281 km/sa (152 kts), Menzil: 537 km (290 nm), Havada Kalış: 3 saat HIGE Tavanı: 4572 m (15000 ft), HOGE Tavanı: 4221 m (13850 ft), Tırmanma: 13.26 m/sn (2610 ft/dk), Dikey Tırmanma: 7.3 m/sn (1430 ft/dk), Görev Tavanı: 4572 m (15000 ft)
3344
HÜRJETHÜRJET Jet Eğitim Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanmıştır. HÜRJET’in silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsurudur.
3444
HÜRJETHürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştır.
3544
HÜRJETUzunluk: 13,6 m (44.6 ft), Kanat Açıklığı: 9,5 m (31 ft), Yükseklik: 5,1 m (16.7 ft), Kanat Alanı: 35 m2 (270 ft2), Itki: 17.600Ib
3644
HÜRJETServis Tavanı: 13 bin 716 m (45.000 ft), Kesintisiz Dönüş: 5,5 g @ 15.000 ft < 0.9 Mach, Tırmanma Oranı: 39.000 fpm, Menzil: 2222 km (1200 nm), Yük Kapasitesi: 2721 kg (6000 lbs), Azami Hız: 1.4 Mach, G Limitleri: +8g / -3g
3744
ANKA-3Mart 2023’te ilk motor çalıştırmasını yapan ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı 28 Aralık tarihinde ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiştir. Tamamen otonom olarak icra edilen uçuş 1 saati aşkın sürmüş ve uçuş sırasında bütün kontrollerinin yapılmasının ardından otomatik iniş yapılmıştır.
3844
ANKA-3İnsansız hava aracı teknolojilerindeki kabiliyetlerimizi daha ileriye taşıyacak olan yaklaşık 7 ton kalkış ağırlığına sahip ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı 40.000 feet irtifada görev yapabilecek, 0.7 Mach sürate ulaşabilecek ve 10 saat havada kalabilecektir.
3944
ANKA-3ANKA ve AKSUNGUR ile kazanılan mühendislik bilgi birikimi ve 250.000 saatlik uçuş tecrübesinin üzerine inşa edilen ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı, yer sistemleri ortaklığı sayesinde , operasyon sahasının ihtiyaçlarını tamamlamak üzere Türk Havacılık Uzay Sanayii insansız hava araçları ailesinin önemli bir parçası olacaktır.
4044
ANKA-3İrtifa: 40.000ft, Azami Hız: 0.7 Mach, Faydalı Yük: 1200 kg: Uçuş Süresi: 10 saat
4144
AKSUNGURYüksek Faydalı Yük Kapasiteli AKSUNGUR İHA Sistem kesintisiz, gündüz/gece İstihbarat Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri için EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra eden Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı bir İnsansız Hava Aracı Sistemidir. AKSUNGUR 40.000 ft’e kadar uzun süreli operasyonlara imkân veren iki adet çift turbo şarjlı dizel motora sahiptir.
4244
AKSUNGURKasım 2023’te ilk kez TEI-PD170 millî motor ile uçuş gerçekleştiren AKSUNGUR, 30.000 ft.’e ulaştı. Milli motorla testlerine devam eden AKSUNGUR, 41 saat havada kalma başarısını elde etti.
4344
AKSUNGURKanat Açıklığı: 24 m (78.7 ft), Yatay Uzunluk: 11.6 m (38 ft)
4444
AKSUNGURHavada Kalış Süresi: 50 Saat, Maksimum İrtifa: 25.000 ft, Faydalı Yük Kapasitesi: 750+ kg, Azami Kalkış Ağırlığı: 3.300 kg, Link Menzili: 250+ km, Motor Tipi: PD-170 Çift Turbo Dizel, Motor Gücü: 2x170 hp, Taaruz/Deniz Karakol Görevi: 750 kg Harici Yük ile 25 kft'te 12 saat