Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM); Gelecek Partisi ile Saadet Partisi'nin Meclis'te kurduğu gruba milletvekili desteği veren DEVA Partisi'nin de katılımıyla üç parti "çatı parti" kurulması konusunda anlaşma sağladı.
PARTİNİN İSMİ NE OLACAK?
Kulislerde yer alan bilgilere göre çatı partinin ismi için ise ağırlık kazanan tercih “Yeni Yol Partisi” oldu. Partinin yarın İçişleri Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunması bekleniyor.
SP GRUPBAŞKANVEKİLİ BÜLENT KAYA, EKOL TV'DE DETAYLARI ANLATTI
Saadet Partisi (SP) Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Ekol TV’de konuk olduğu Gürkan Zengin ile Ana Haber’de ‘çatı parti’ hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
“AMAÇ MUHALEFETİ TOPLUMSALLAŞTIRMAK İÇİN GÜÇBİRLİĞİ OLUŞTURMAK”
Bülent Kaya, “Amaç, partilerin tüzel kişiliklerini zayıflatmak değil; tıpkı meclis grubunda yapılan etkili muhalefeti toplumsallaştırmak için bir güç birliği oluşturmaktır” ifadelerini kullanırken partilerin kendi isimleriyle çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya’nın açıklamaları şöyle oldu:
“TBMM’DE MİLLETVEKİLİNİN AKTİF OLARAK ÇALIŞMALARA KATILABİLMESİ İÇİN GRUP VARLIĞI ŞART”
Aslında Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, partileri bir güç birliğine mecbur kılan bir sistem. Bugün iktidarda olan, devletin tüm imkanlarını kullanan Adalet ve Kalkınma Partisi dahi, 5-6 partiyle ancak seçimlere girme durumunda başarılı olabiliyor. TBMM’de iç tüzük genelde gruplar üzerinden yürüyor. TBMM’de milletvekilinin aktif olarak parlamento çalışmalarına katılabilmesi, komisyonda görev alabilmesi, kanun değişiklikleri teklifleri ile ilgili eleştirilerini ortaya koyabilmesi veya değişiklik önergesi verebilmesi, genel görüşme ve Meclis araştırması talebinde bulunabilmesi bir grubun varlığını şart koşuyor.
“PARTİLER KENDİ SİYASAL ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK”
Bu partiler kendi tüzel kişilikleri ve siyasal çalışmalarına devam edecekler. Hatta Meclis grubunun amaçlarından bir tanesi de bu siyasi partilerin saha çalışmalarındaki etkinliklerini artırmak. Meclis görünürlüğü fazla olduğu zaman bu siyasi partilerin ister istemez saha çalışmalarına da olumlu manada etki edeceğini öngörüyoruz. Amaç, partilerin tüzel kişiliklerini zayıflatmak değil; tıpkı meclis grubunda yapılan etkili muhalefeti toplumsallaştırmak için bir güç birliği oluşturmaktır.