Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye ziyarette bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları:
Malumunuz geçtiğimiz yıl Türkiye-Almanya arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümüydü. Son dönemdeki görüşmeler, iki ülke arasındaki diyalogun en önemli tezahürüdür. Görüşmelerimizde ikili işbirliğimiz derinleştirilmesine yönelik atabileceğimiz adımlar yanı sıra bölgesel gelişmeleri de ele aldık. Türki toplumunu güvenliği, refahı ve esenliği Almanya ile gündemimizde en üst sırlarda yer alıyor. Alman dostlarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz .Terör örgütleriyle mücadele konusuna da özellikle değindik. Gümrük birliği ve vize serbestisi başta olmak üzere atılması gereken adımlar üzerinde durduk. Suriye'deki gelişmeler, Gazze'deki son durum gibi bölgesele konularda Almanya ile işbirliğimizi sürdüreceğiz. Suriye'nin yeniden inşasına Almanya'nın gerekli desteği vereceğine inanıyorum. Ukrayna'daki savaşın adil bir barışla sona ermesi gerektiğini uzun bir süredir savunuyoruz. Bu konuyu da istişare ettik.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVUNUYORUZ
Ortadoğu'da çok hareketli bir dönem yaşanıyor. Gazze'de ateşkes kararlaştırıldı ve rehinelerin serbest bırakılmasında ilerlemeler kaydedildi. Bütün bunlara Almanya ve Türkiye olarak farklı pencerelerden bakıyoruz ama ortak bir çıkarımız var. Bu da bölgeye kalıcı barışın gelmesi. Gerginlikler karşısında fırsatları değerlendirmede mecburuz. Almanya seçime giriyor. Siyasi bir dönüşüm yaşayacak. Biz de Ortadoğu'daki değişimden etkileniyoruz. Almanya'da geçiş sürecinde ve güvenilir partner olmaya devam ediyor. Suriye konusunu ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanı, Şara ile yaptığı görüşmeye dair bilgi verdi. Suriye'nin istikrarlı olması için tüm etnik grupların sürece katılması gerekir. İsrail ve Filistin konusuna da değindik. Ateşkesin ilk adım olduğu konusunda hemfikiriz. Kalan rehinelerin serbest bırakılması için ve insani felaketin sona ermesi için ilk adım. Filistinlileri Gazze Şeridi'nden göç ettirmek veya sürgüne göndermek şeklindeki öneriler endişeye ve korkuya neden oluyor. Böyle öneriler uluslararası hukuk açısından da kabul edilemez. Biz de Almanya olarak iki devletli çözümü savunuyoruz.
ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEINMEIER’İN AÇIKLAMALARI
Geçtiğimiz sene gösterdiğiniz misafirperverliğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Ve aynı zamanda sadece geçmişe bakmakla kalmayıp, görüşmelerimizi bugün yoğun bir şekilde sürdürebildiğimiz için çok mutluyum. Ayırdığınız zaman için müteşekkirim ve aynı zamanda bu akşam boyunca sürdürdüğümüz açık sözlü görüşme için müteşekkirim. Zannediyorum ki ikimiz de şu konuda hem fikiriz. Orta Doğu'da ve bu bölgede çok hareketli bir dönem yaşanıyor. Anlaşılan bir ateşkes Gazze'de kararlaştırıldı. Rehinelerin serbest bırakılmasında ilerlemeler kaydedildi. Lübnan'la ateşkes, Esad rejiminin sona ermesi ve Suriye'de yeni bir başlangıç. Bütün bunlara Almanya ve Türkiye olarak farklı perspektiflerden bakıyoruz. Fakat ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı bir barışın yerleşmesi. Bunun için Türkiye çok önemli bir aktör. Cumhurbaşkanı ile şu konuda hem fikiriz. Biz mecburuz bütün bu gerginlikler karşısında fırsatları değerlendirmeye mecburuz. Ve barışçı ve kalıcı bir gelişme istiyoruz bölgede. Filistinlileri sürgüne gönderme yönündeki teklifler büyük endişe ve korkuya neden oluyor. Uluslararası hukuk açısından kabul edilemez.