Komşuda korkutan virüs! Giderek yayılıyor: Bir haftada 5 ölüm

Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü, Yunanistan'da endişe yaratıyor. Son bir haftada 5 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Komşuda ortaya çıkan Batı Nil Virüsü'nün Türkiye'ye de sıçrama endişesi hakim.

Komşumuz, Yunanistan'da Batı Nil Virüsü nedeniyle son bir haftada 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılında virüsün, ülkenin farklı noktalarında 6 kişinin ölümüne neden olduğu, ifade edildi.

Açıklamada, bu ölümlerden 5'inin son bir haftada kaydedildiği belirtildi.

Uzmanlar, sivrisineklere karşı kişisel korunmanın önemini vurgulayarak virüsün özellikle Kardiça, Larissa, Trikala, İmathia, Selanik ve Pela'da tespit edildiğine dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın web sayfasında yer alan bilgilere göre; 

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan ve insanlarda nörolojik hastalıklara ve ölüme neden olabilen bir viral hastalıktır. İlk olarak 1937'de Uganda'da izole edilen bu virüs, genellikle virüs, yabani kuşlar üzerinde yaşar ve kuşlardan kan emen sivrisinekler aracılığıyla insanlara geçer. İnsanlara bulaşan virüs, düşük viremi nedeniyle başka sivrisinekleri enfekte edemez ve son konak olurlar.

Virüs, genellikle Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da görülür ve Türkiye'de 2010'dan beri vakalar bildirilmiştir. Enfeksiyonun inkübasyon süresi 3-14 gündür ve belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı, kusma ve nörolojik sorunlar bulunur. Tedavisi destekleyici olup, hastalığa karşı aşı bulunmamaktadır ve insandan insana geçmez. Hastalık genellikle yaz ve sonbahar aylarında görülür.

Türkiye'de 2010'dan beri vaka bildirimleri olmaktadır. Hastalığın tedavisi destekleyici olup, aşısı yoktur ve insandan insana geçişi yoktur.

Hastalıktan Korunmak İçin;

Sivrisinek sokmalarına karşı önlem alınmalıdır:
Sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde (güneş battıktan sonra) açık alanda fazla kalınmamalı, kalınması halinde kapalı giysiler giyilmeli,
Pencerelere ve kapılara sineklik takılmalı,
Özellikle sineklerin çok olduğu dönemlerde cibinlik kullanılmalı,
Kapalı ortamlarda, hava dolaşımı yaratacak vantilatör, klima gibi cihazlar kullanılmalıdır.
Sivrisinek üreme alanları yok edilmelidir:
Lastik tekerlek içleri, teneke kutular, boş saksılar, su varilleri gibi sivrisineklerin kolay üreyebildiği yerlerde su birikmesi önlenmeli ve bakımı sağlanmalı,
Suyu biriktiren kap ve oyuncaklardaki sular boşaltılmalı, kullanılmadığında ters çevrilmeli,
Hayvan sulukları ve yalakları düzenli olarak temizlenmeli, içindeki sular haftada en az üç kez değiştirilmeli,
Açık foseptik çukurlar kapatılmalıdır.
Evlerin yakınındaki küçük su birikintileri kurutulmalıdır.

Sağlık Haberleri