Yıllarca hata yapmışız: Patates, soğan ve ekmeği böyle saklamayın!

Prof. Dr. Nejat Altıntaş, Ekol TV ekranlarında patates, soğan ve ekmeğin nasıl saklanması gerektiğini anlattı. Ürünleri saklama şeklinin önemli olduğunu söyleyen Altıntaş, patateslerle soğanların farklı saklama şekilleri olduğunu ifade etti.

Oylum Talu ile Hafta Sonu programının yeni bölümüne konuk olan Prof. Dr. Nejat Altıntaş, çarpıcı açıklamalar yaptı. Altıntaş patatesin buzdolabında saklanması halinde kanserojen bir maddeye dönüşmüş olacağını söyleyerek uyardı.

"YÜKSEK ISIDA PİŞİRİRSENİZ..."

Altıntaş, "Patatesin içerisinde biliyorsunuz nişasta var. Şimdi nişasta bir şeker ama kompleks yani karışık. Dolayısıyla siz bu nişastayı aldığınız zaman kanınızdaki şekeri birdenbire asit şekerler gibi yükseltmiyor. Ama siz patatesi buzdolabına koyacak olursanız içeriğindeki nişasta kırılarak basit şekere dönüşüyor. Siz bunu bir de yüksek ısıda pişirecek olursanız bu sefer patatesi kanserojen maddeye dönüştürmüş oluyorsunuz" dedi.

"KESİNLİKLE BUZDOLABINA KOYMAYACAĞIZ"

Patatesin yeşillendikten sonra tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Altıntaş, "Patatesi yeşillendikten sonra çok katıysa bazı yerleri yeşillendiyse, yeşillenen yerlerini kesip atarak tüketebiliriz. Ancak patates tamamen yeşillenmiş ve yumuşamışsa ondan uzak duracağız. Çünkü patates yeşillendiği zaman çokanin ve sokanin denilen kanserojen 2 madde açığa çıkartıyor. O yüzden patateslerimizi karanlık ve soğuk bir yerde tutacağız, kesinlikle buzdolabına koymayacağız" ifadelerini kullandı.

EKMEĞİ BÖYLE TÜKETİN!

Altıntaş, "Soğanların buzdolabında saklanmasında içeriğinde şeker olmaması nedeniyle bir sıkıntı yoktur. Ekmeği buzdolabına koyduğumuz zaman içeriğindeki nişasta yapısı bozuluyor. Şeker yapısı bozulduğu için de kan şekerini eskisi kadar yükseltemiyor. Dolayısıyla ekmeğe düşkünlüğünüz varsa ekmeğinizi dolabınıza atıp tüketin" sözlerini kullandı.

Gündem Haberleri