TBMM'ye sunulacak yeni yargı paketine eklenmesi planlanan bir düzenleme ile 31 Temmuz 2023'ten önce suç işlemiş ancak cezası kesinleşmemiş hükümlülerin de denetimli serbestlik kapsamında cezalarını dışarıda tamamlamalarına olanak tanınabileceği öne sürüldü. Bu değişikliğin, pandemi sürecinde çıkarılan ve açık cezaevindeki mahkûmların cezalarının kalan kısmını denetimli serbestlik altında tamamlamalarını sağlayan düzenlemenin kapsamını genişleteceği belirtiliyor.
ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİ
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Temmuz 2023’te yürürlüğe giren mevcut düzenleme, denetimli serbestlik süresine beş yıldan az kalan hükümlüler için geçerli olmuştu. Ancak bu düzenleme sadece 31 Temmuz 2023’e kadar cezası kesinleşmiş olanları kapsadığı için, aynı tarihten önce suç işleyen ancak cezası geç kesinleşen kişiler kapsam dışı kalmıştı. Bu durum, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde tartışmalara neden olmuştu.
ORTAK BİR ÖNERGE İDDİASI
AK Parti ve Adalet Bakanlığı’nın sıcak baktığı bu yeni düzenlemenin kabul edilmesi halinde, suç işleme tarihi esas alınacak ve denetimli serbestliğe beş yıldan az süresi kalan hükümlüler cezalarını dışarıda infaz edebilecek. Muhalefet partileri de benzer bir düzenleme için TBMM’ye kanun teklifi sunarken, Yargı Paketi görüşmeleri sırasında uzlaşma sağlanması halinde ortak bir önerge ile değişikliğin pakete eklenebileceği ifade ediliyor.
KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?
AK Parti kaynakları, eski düzenlemenin mahkeme süreçlerinden kaynaklanan gecikmeler nedeniyle mağduriyetlere yol açtığını belirterek, "Aynı mahkemede yargılanıp aynı cezayı alan iki kişiden birinin cezası erken kesinleştiği için serbest kalıp, diğerinin sürecinin uzaması nedeniyle kapsam dışı kalması adaletsizlik yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Düzenlemeden kaç kişinin yararlanabileceği konusunda ise henüz net bir veri bulunmuyor. AK Parti ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, 31 Temmuz 2023 öncesinde suç işleyenlerin sayısının hesaplanabileceğini ancak cezalarının ne zaman kesinleşeceğine dair net bir rakamın şu an belirlenemeyeceğini vurguladı.
Bu düzenlemenin yasalaşması halinde, kapsamı genişleyen denetimli serbestlik uygulaması bir tür ‘kısmi af’ olarak değerlendiriliyor. TBMM’de yapılacak görüşmelerle konunun netlik kazanması bekleniyor.