Suriye’de 53 yıllık Beşar Esad rejiminin devrilmesi ve 61 yıllık BAAS rejiminin sona ermesiyle, ülkenin kalkınması adına adımlar atılmaya başlandı. 2024 yılında tamamlanan rejim karşıtı hareketin ardından yönetimi devralan HTŞ ve Suriye Milli Ordusu (SMO), ülkeye düzen ve kalkınma getirme hedefiyle çalışıyor. Bu kapsamda sivil uçakların ülke havalimanlarını yeniden kullanabilmesi için girişimler başlatıldı.
HAVA SAHASI AÇILACAK MI?
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Suriye’nin hava sahasının açılması yönündeki taleplerine şüpheyle yaklaşıyor. Bölgede kontrolsüz grupların varlığı ve hava savunma silahlarının kimde olduğunun belirsizliği, güvenlik risklerini artırıyor. ICAO, bu şartlar altında sivil uçuşların başlamasının mümkün olmadığını ve Suriye Havacılık Müdürlüğü’nden gelecek olumlu rapora göre değerlendirme yapılacağını belirtti.
tgrthaber.com'un elde ettiği bilgilere göre Avrupa Hava Emniyeti Ajansı (EASA) ise 30 Nisan 2025’e kadar uçuşların güvenli olmadığına işaret ederek, bu tarihten sonra raporların güncellenmesi halinde uçuşların başlayabileceğini ifade etti. Ajans, uçuş güvenliğini sağlamak için bölgede herhangi bir tehdit bulunmaması gerektiğini vurguladı.
TÜRKİYE YENİ BİR KARAR AÇIKLAMADI
Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Suriye ile ilgili sivil uçuşlar konusunda henüz bir karar almadı. Yetkililer, uçuşların başlaması için güvenlik endişelerinin giderilmesi ve olumlu raporların sunulması gerektiğini ifade ediyor.
MÜLTECİLERİ GERİ ÇAĞIRMIŞLARDI
HTŞ ve SMO liderliğindeki yeni yönetim, “Adalet ve Düzen” ilkesiyle bir gelecek inşa edeceklerini duyurarak, yurtdışındaki mültecileri ülkeye dönmeye çağırdı. Ülkedeki kalkınma çalışmaları ve uluslararası havacılık girişimleri, Suriye’nin yeni dönemde dünya ile bağlarını güçlendirme hedefini yansıtıyor. Suriye’deki bu gelişmeler, bölgenin geleceğine dair önemli değişimlerin sinyalini verirken, uluslararası toplumun dikkatle izlediği bir süreç olmaya devam ediyor.