Aile hekimlikleri ile ilgili flaş gelişme: 1 Ocak'tan itibaren büyük değişiklik geliyor

Aile hekimlikleri 1 Ocak'tan itibaren hastanelere dijital entegre olacak, bazı tetikleri isteyebilecek.

1 Ocak 2025 itibarıyla, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında dijital entegrasyon tüm Türkiye'de uygulamaya başlanacak. Bu yeni sistem sayesinde aile hekimleri, hastanelerden doğrudan tetkik talep edebilecek ve hastalar, ek işlem yapmadan sonuçlara ulaşabilecek.

DİJİTAL OLARAK BAĞLANACAKLAR

Bu entegrasyon kapsamında aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak bağlantılı hale gelecek. Aile hekimleri artık INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla talep edebilecek. Hastalar, hastaneye gitmeden önce poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirecek ve sonuçlar doğrudan aile hekiminin ekranına düşecek.

ÖZEL KONTENJAN AYRILDI

Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastalar için özel kontenjanlar ayrıldı. Bu sayede aile hekimleri, yalnızca kayıtlı hastalarına yönelik muayene randevuları oluşturabilecek. Ayrıca, hasta sevk notları sağlık bilgi yönetim sistemine eklenerek hastanedeki hekimlerle paylaşılacak.

TETKİKLER VE İŞLEM DETAYLARI

Aile hekimlerinin istediği laboratuvar tetkikleri için hastalara benzersiz bir kod üretilecek ve bu kod, e-Nabız üzerinden paylaşılacak. Kod, 3 iş günü içinde kullanılmazsa geçerliliğini kaybedecek. Görüntüleme tetkikleri için mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi işlemlerde randevu bilgileri aile hekimi tarafından oluşturulacak.

Kan tetkikleri ve görüntüleme sonuçları, aile hekiminin ekranına otomatik olarak düşecek. Sağlıklı Hayat Merkezleri'nde görevli personel ise hastaların geçmiş bilgi notlarını görüntüleyebilecek ve danışmanlık hizmetleri sağlayabilecek.

YENİ SİSTEM NE SAĞLIYOR?

- Aile hekimleri, doğrudan hastanelerden tetkik talep edebilecek.
- Hastalar, ekstra işlem yapmadan hastaneye gidip tetkiklerini gerçekleştirebilecek.
- Sağlıklı Hayat Merkezleri, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleriyle entegre olacak.
- Vatandaşlar, sonuçlarına e-Nabız üzerinden kolayca erişebilecek.

Bu entegrasyon, sağlık hizmetlerinde etkinlik ve erişilebilirliği artırarak hem hekimlerin hem de hastaların işlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Gündem Haberleri