Sokak hayvanları yasasının ilk 3 maddesi kabul edildi! 2024 Sokak hayvanları yasası çıktı mı, maddeleri ne ve başıboş sokak köpekleri uyutulacak mı?

TBMM'de gündemdeki önemli konulardan biri olan sokak hayvanları yasasıyla ilgili gelişmeler hız kazanıyor. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda ele alındı. Toplantıda teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi ve Kanun'un amaçlarına 'insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla' ifadesi eklenmesi kararlaştırıldı. Sokak hayvanları yasası kapsamında, toplama ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulması ve mevcut barınakların iyileştirilmesi gibi düzenl

TBMM'de sokak hayvanlarının korunması için önemli adımlar atılıyor. Son dakika bilgilerine göre, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören 17 maddelik sokak hayvanları yasası TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıkların iş birliğiyle hazırlanan yasa tasarısı, büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulmasını ve mevcut barınakların iyileştirilmesini içeriyor. Sokak hayvanları yasasıyla ilgili son durum kamuoyunun merakla beklediği konular arasında yer alıyor. İşte2024 sokak hayvanları yasası son dakika gelişmeleri…

SOKAK HAYVANLARI YASASI MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?

Sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat süren görüşmeler sonucunda ilk 3 maddesi kabul edildi. Komisyon, teklifin diğer maddelerini görüşmek üzere çalışmalarına ara vererek 22 Temmuz Pazartesi günü yeniden toplanma kararı aldı. Kanun teklifi, sahipsiz hayvanların toplanması, kısırlaştırılması ve barınakların iyileştirilmesini öngören detaylı düzenlemeler içeriyor.

SOKAK HAYVANLARI YASASI SON DURUM

Sahipsiz hayvanların korunması ve yönetilmesine ilişkin önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda detaylı bir şekilde ele alınıyor. Kanun teklifinde, sahipli ve sahipsiz hayvan kavramları açık bir şekilde tanımlanarak, uygulamada tereddüt oluşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kedi ve köpeklerin Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getiriliyor.

Kanun teklifiyle birlikte, hayvan bakımevlerinin tanımı da değişiyor; artık bu tesisler, Bakanlık izniyle kurulup hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği yerler olarak tanımlanacak. "Yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılmasıyla sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanması ve rehabilite edilerek sahiplendirilmesi teşvik ediliyor.

Ancak, evcil hayvanların doğal yaşam şartlarında özgürce yaşama hakkı ve sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamlarının desteklenmesi ilkesi, yeni düzenlemeyle yürürlükten kaldırılıyor. Kanun teklifi üzerindeki çalışmalar, 22 Temmuz Pazartesi gününe kadar sürecek.

SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULACAK MI?

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu "Başıboş sokak köpekleri yasa tasarısı" tam metniyle kamuoyuyla paylaşıldı. Tasarının detayları arasında, bakımevine alınan hayvanlar arasında saldırgan olanlar, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunanlar ile sahiplenilmesi yasaklanan hayvanların yerel yönetimlerce ötanaziye tabi tutulabileceği belirtiliyor.

Önergeye göre, sahipsiz hayvan popülasyonunun kamu güvenliği için tehlike oluşturması, hastalık bulaşmasına neden olması veya çevre, yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliğe zarar vermesi durumunda ilgili yerel yönetimler tarafından ötanazi uygulaması yapılabilir."

Bu metin, yasa tasarısının ötanaziye ilişkin maddelerini ve uygulama koşullarını özetlemektedir.

Gündem Haberleri