Nisan ayına ilişkin enflasyon oranı açıklanmak üzereyken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da piyasa beklentilerini yansıtan Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan'dan peş peşe açıklamalar geldi ve enflasyonun düşüşe geçtiği ve bu düşüşün devam edeceği ifade edildi. Prof. Dr. Hüseyin Selimler Ekol TV ekranlarında enflasyon rakamlarına yönelik açıklamalarda bulundu.
EKONOMİK KALKINMA VERİLERİMİZ İYİ DEĞİL
Ekonomik kalkınma verilerimiz zaten pek iyi değil. Sayın Şimşek göreve geleli 2 yıl oldu. Hala yurtdışında kendimizi anlatmakla meşgul ve istediğimiz sonuçları almış değiliz. Borçlanma gereğimiz her zaman artıyor, bütçe açığı ortada.
MERKEZ BANKASI ELİNİ ZAYIFLATTI
Biz 50 milyar dolar harcayıp kuru aynı seviyede tuttuk. Peki bir 50 milyar dolar daha harcayacak gücümüz var mı? Bir kere daha harcayabiliriz ama üçüncüde gücümüz olmayacak. Bu da dolar yatırımı yapmak ya da kurdan gelir elde etmek isteyen tarafların elini güçlendiriyor. Çünkü kurun üzerinde yatırım yapıldığı zaman kurdaki bir hatayı Merkez Bankası’nın önleme kabiliyeti zayıflıyor. Merkez Bankası burada siyasi gelişmelere bağlı olarak elini zayıflattı. Ekonomik verilerdeki kötümserliği önlemek için ne yapılacak? Trump’ın her gün aldığı yeni kararlarla daha da dengesiz hale gelen piyasada bizim verilerimizin güçlü olması gerekiyor ki bu dengesizliği kontrol edebilelim.
SATIN ALMA GÜCÜMÜZ AZALIYOR
Türkiye’de zaten bir dezenflasyon süreci var. Enflasyon hala artmaya devam ediyor Türkiye’de. Sadece kötünün biraz daha iyisi geldiği için şu an biz yıllık enflasyonda bir düşüş görüyoruz. Yıllık enflasyondaki düşüş, sadece baz etkisinden kaynaklanıyor. Fiyatlar düşmediği için satın alma gücümüz azalıyor. Üç ayda enflasyon yaklaşık yüze 10 civarında geldi. Bizim alım gücümüz de bu civarda düştü. Biz sadece yıllık enflasyondaki düşmeye baktığımız zaman aylık enflasyonun cebimizden ne kadar aldığını göz ardı etmiş oluruz.