Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) için başvuruların başlayacağı tarih yaklaşıyor ve adaylar şimdiden başvuru şartlarını ve taban puanları öğrenmek istiyor. Polis Akademisi Başkanlığı’nın yakında yapacağı açıklamalar, PMYO’ya giriş yapacak olan adayların merakını giderecek. İki yıllık polis okuluna giriş için gerekli şartlar ve 2024 yılı için belirlenen taban puan hakkında bilgi almak isteyenler, üniversite sınavı sonuçlarının ardından gözlerini PMYO'nun açıklamalarına çevirmiş durumda. İşte 2024 PMYO başvuru tarihi…
2024 PMYO BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?
Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) için başvuru tarihleri henüz Polis Akademisi Başkanlığı tarafından açıklanmadı. Ancak, geçen yıl başvurular 31 Temmuz'da başlamış ve 9 Ağustos'ta sona ermişti. 2023 yılında PMYO'lara 2 bin 500 öğrenci alımı yapılmıştı. Adaylar, bu yılki başvuru süreçleri ve kontenjan bilgileri hakkında güncel bilgilere ulaşmak için Polis Akademisi Başkanlığı'ndan yapılacak duyuruları bekliyor. Başvuru tarihleri açıklandığında, polislik mesleğine adım atmak isteyenler için detaylı bilgi ve başvuru koşulları açıklanacaktır.
POLİSLİK TABAN PUANI
TYT puan türünden en az 250.000 ham taban puan almış olmak gerekiyor. Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için ise ham taban puanın en az %80’i, yani 200.000 puan veya üzerinde bir sonuç elde etmek yeterli olacaktır.
PMYO BAŞVURU ŞARTLARI
2024 yılı Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) başvuru kılavuzu henüz yayımlanmamışken, 2023 yılı başvuru şartları şu şekildedir:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) Lise veya dengi bir okuldan mezun olmak.
c) ÖSYM tarafından yapılan Üniversite Giriş Sınavında, belirlenen puan türlerinden ham taban puan ve üzerinde puan almak. 2023 yılı için bu puan türü TYT'den 250.000 veya üzerinde olmalıdır.
ç) Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, TYT puan türünde belirlenen puanın en az %80’i, yani 200.000 puan veya üzerinde bir sonuç elde etmek.
d) Sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 1 Ocak itibarıyla 26 yaşını aşmamış olmak. (01 Ocak 1998 - 01 Ekim 2005 tarihleri arasında doğmuş olmak.)
e) Boy uzunluğu, beden kitle indeksi ve sağlık şartları açısından Sağlık Yönetmeliği’nde belirtilen kriterleri karşılamak. (Erkek adaylar için en az 167 cm, kadın adaylar için en az 162 cm boy uzunluğu; her iki cinsiyet için 18.00-27.00 arasında beden kitle indeksi.)
f) Genel ahlak ve edebe aykırı materyal üretimi veya satışından, kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma altında olmamak. Ayrıca, bu tür işlemler nedeniyle idarî yaptırım uygulanmamış veya hüküm giymemiş olmak.
g) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, kasten işlenen suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak. Devlet güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzeni bozma, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlarla ilgili devam eden bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak.
ğ) Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak.
h) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmemiş veya görmekte olmamak.
ı) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.
i) Polis eğitim kurumlarından herhangi bir nedenle çıkarılmamış olmak.
j) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmış olmak.
k) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki engeli bulunmamak.