2024 yılına damga vuran Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı, öğretmenlerin hak ve sorumluluklarını yeniden tanımlıyor. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerle, kanun teklifinin birinci bölümü tamamlandı. Teklife göre, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında cezalar artırılacak, ve öğretmen adayları için Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Ayrıca, görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenlerden 20 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, başöğretmen unvanı için başvurabilecekler. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte öğretmenlere yönelik cezaların ve maaş düzenlemelerinin detayları da netleşecek. İşte Temmuz 2024 Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) hakkında merak edilenler…
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TASLAĞI SON DURUM
TBMM Genel Kurulu'nda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ilk bölümüne ilişkin görüşmeler tamamlandı ve ilk 6 maddesi kabul edildi.
İLK 6 MADDESİ KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulunda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan ilk 6 maddesi kabul edildi.
Genel Kurulda kabul edilen maddelere göre, teklifle eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleniyor.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇERİĞİ NEDİR?
Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi yasalaştıktan sonra, uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmaksızın, 20 yıllık kıdemi dolduran yaklaşık 230 bin öğretmen "başöğretmen" unvanı için başvuruda bulunabilecek.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MADDELERİ
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2022'de yürürlüğe giren ve 12 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından TBMM Başkanlığına sunulan yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, 39 maddeden oluşuyor.
Yeni teklifle, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla duran kariyer uygulamasının devamı sağlanacak. Teklife göre, öğretmenlik mesleği üç kariyer basamağına ayrıldı: öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen.
Uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmet verilmesi, başöğretmenlik unvanı için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmet verilmesi, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının olmaması ve akademi tarafından verilen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim programlarının tamamlanması gerekecek. Böylece kariyer basamaklarında ilerlemede "yazılı sınav" ve "mesleki çalışma" koşulları kaldırılmış oldu.
Yaklaşık 230 bin öğretmenin faydalanacağı yeni düzenleme
Teklife eklenen geçici 3'üncü madde sayesinde, uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmaksızın 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenlere başöğretmen unvanı için başvuruda bulunma imkanı sağlanacak. Bu kapsamda, 20 yıllık kıdemi dolduran tüm öğretmenler, uzman öğretmen olup olmadıklarına bakılmaksızın, düzenlenen eğitimi tamamlamaları halinde başöğretmen olabilecek.
Böylece, Öğretmenlik Mesleği Kanunu yürürlüğe girdikten sonra, 20 yıllık kıdemi dolduran yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmen unvanı için başvuruda bulunma imkanı tanınacak. Öğretmenlere önemli kazanımlar sağlayan bu kanun kapsamında, 2022 yılında 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen, 2023 yılında ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen ise başöğretmen unvanı aldı.
Bugün itibarıyla, uzman öğretmenler 4 bin 304 lira, başöğretmenler ise 8 bin 608 lira eğitim-öğretim tazminatından yararlanıyor.
Öğretmenlere yeni haklar kanun teklifinde
Teklif ile öğretmenler ve eğitim yöneticilerinin hak ve sorumlulukları da ilk kez kanun düzeyinde tanımlanıyor.
Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesiyle, öğretmenler meslekleriyle ilgili olmayan faaliyetlerde rızaları dışında çalıştırılamayacak. Ayrıca, öğretmenler 657 Devlet Memurları Kanunu ile sağlanan sendika kurma, güvenlik hakkı ve çekilme hakkı gibi tüm haklardan faydalanabilecekler.
Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu ile, cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak, öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Düzenleme kapsamında, kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarının cezaları yarı oranında artırılacak, verilen hapis cezaları ertelenmeyecek ve bazı suçlar tutuklu yargılama kapsamında olacak. Eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına ilişkin hükümler, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, uzman öğretici, usta öğretici ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanları da kapsayacak.
Milli Eğitim Akademisi kuruluyor
Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için Milli Eğitim Akademisi kurulacak.
Milli Eğitim Akademisi, öğretmen yetiştirme sürecinin niteliğini yükseltmek amacıyla, üniversitelerle işbirliği yaparak eğitim programları hazırlayacak, uygulayacak ve değerlendirecek. Adayların mesleğe hazırlık eğitimi ile tüm öğretmenler, mesleki becerilerini hem teorik hem uygulamalı derslerle geliştirerek tecrübe kazanacaklar.
Öğretmen alımları, ÖSYM'nin düzenleyeceği sınavdaki puan üstünlüğüne göre yapılacak ve Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıyla birlikte sözleşmeli öğretmen atamalarında sözlü sınav uygulanmayacak.
Hazırlık eğitimine alınacak aday sayısı, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmeyecek şekilde planlanacak. Örneğin, 20 bin kadro verilmişse, puan üstünlüğüne göre 20 bin öğretmen alınacak ve akademiyi başarıyla tamamlayan herkes atanacak.
Milli Eğitim Akademisi'nde hazırlık eğitimine alınan öğretmen adayları, eğitim gördükleri süre boyunca genel sağlık sigortalı olacaklar.