Ekol TV’nin sevilen programlarından olan ve Candaş Tolga Işık’ın sunduğu Az Önce Konuştum’un konuğu Prof. Dr. Naci Görür oldu. 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası gerekli önlemlerin alınmadığını belirten Naci Görür, dikkat çeken uyarılarda da bulundu.
"6 ŞUBAT DEPREMİNDEN DERS ALMADIK"
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden ders alınmadığını belirten Prof. Dr. Naci Görür, "Ben herhangi bir ders aldığımızı sanmıyorum. Televizyonda çok konular dinliyoruz. Belli bir zaman sonra unutuyoruz. Deprem konusu; Bir noktada bizim ülkemizde böyle gelişti. Hem merkezi hem yerel hem de halk arasında öyle. Bir konu hakkında genellikle tedirgin oluyoruz. Onu yaşamamak için ne yapmak gerekiyorsa talep etmiyoruz, onu yaşantımızda sürdüremiyoruz" ifadelerini kullandı.
"DİRENÇLİ KENTLERDE OTURMAMIZ LAZIM"
Meydana gelen depremlerde önlem alınmadığını da beliren Naci Görür, "Deprem bu ülkede yaklaşık 14 milyon senedir var. Mekanizması o zaman oluşmuş, milyonlarca sene sürecek. Depremi durdurmamız mümkün değil. O yüzden depreme dirençli kentlerde oturmamız lazım. Her depremde on binlerce insanı gömmek istemiyorsak, depreme dirençli yerler yapmamız lazım" dedi.
AYNI DEPREM TAYVAN'DA OLDU 3-5 KİŞİ ÖLDÜ
Sözlerine devam eden Naci Görür, "Bilimin ışığı altında bugün deprem dirençli yerleşim alanları köyden tut kente kadar yapmak mümkün. Bizi yönetenlerden de bunu talep edelim. Halk olarak bunun yapılması isteyelim. Maraş'ta, Gaziantep'te 50 binden fazla insanımızı gömdük, benzer deprem Tayvan'da oldu üç beş kişi tesadüfen öldü" ifadelerini kullandı.
DEPREMİN HESABINI SANDIKTA SORMALI
Bazı insanlar; benim ülkemde insan ölmesin diye, "Deprem dirençli yerleşim alanlarına sahip olmalıyım" demiyor. Yönetenlere, ülkemi depremi dirençli yap demeleri lazım. Seçim zamanı, "Yaparsan başımın üzerinde yerin var" yapmazsan "Seni sandığa gömerim" demiyor.
"SİYASİLER ETKİNLİK PEŞİNDE, ÖNLEM ALMIYORLAR"
Siyasilerin önlem almadığını belirten Prof. Dr. Naci Görür, "400 kişi bana yazdı, biz seçimden sonra iktidara veya yönetime gelirsek bu işi yapacağız diye, hiçbiri yapmadı. Yaptıklarını 'etkinlik adı' altında yapıyorlar. 'Naci Görür Diyarbakır'a gelecek. Belediye panoya gününü asarak reklamını yapıyor. Plaket alıyor, konuşma yapıyor. Konuşma sonrası işleri bitiyor' Diyorum ki; 'Naci Görür'ün gelmesi önemli değil, böyle etkinlik yapmayın. Kendi ilinizi depreme hazırlayın', etkinliğin dışında, sokağa inerek kentini depremi hazırlayan..." ifadelerini kullandı.
"4 MİLYON İSTANBULLU ÖLÜMLE BURUN BURUNA"
İstanbul'da olası deprem hakkında konuşan Naci Görür, "Herkes diyor ki 'Yüzde 60'ı yapı stokunun deprem dirençli değil' diyor. Yanlış beton kullanımı, yanlış kum, yeterince demir kullanılmayışı, iyi mühendislik yapılmayışı, ruhsatı olmayışı veya projesinin uygun olmadığını sayıyorlar. Belediye diyor ki; 'İstanbul'da 1 milyon 100 bin binam var. En az 100 bin binanın deprem direnci yok. Çok ağır hasar alacak diyor. Ölümler çok ağır hasarlı binalardan çıkacak. 100 bin bina her biri 5 katlı olsa, 500 bin kat demektir. Her katta da 4 kişi koyuyorum. 4 kişi 1 milyon daireden 4 milyon insan yapar. 4 milyon insanın kaçı ölebilir? 4 milyonu azalt 500 binden aza düşmez, üstü serbest. Bu ülkede 4 milyon insan depremde tehdit altındadır" ifadelerini kullandı.
NACİ GÖRÜR UYARDI: YAKLAŞIK 2 DAKİKA SÜRECEK
Candaş Tolga Işık'ın "6 Şubat depreminin etkilediği illerde 2 sene geçmesine rağmen hayata tam olarak geri dönülmediğini, olası İstanbul depreminden sonra hayatın ne kadar yıl sonra geri dönmesi beklenir?" sorusuna cevap veren Naci Görür, "Marmara Bölgesi'nde olan bir depremin yıkıntıları aşağı yukarı 7.5 yıl sürer. Fayların kırılmasına göre... Adalar fayı en fazla 7, Kumburgaz fayı ise minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretiyor. İkisi birden kırılırsa ortalama 7.5 büyüklüğünde olacak ve yaklaşık 2 dakikaya yakın sürecek. Tek seferde kırılırsa bir dakikadan fazla sürer. Bütün simülasyonlar 7.5 üzerinde yapılıyor. Bu depremin aynı anda olup olmayacağı düşünülebilir. 1766 yılında önce Adalar daha sonra Kumburgaz fayı kırılmış. İstanbul 3 ay arayla 2 tane 7 büyüklüğünde depremden etkilenmiş" ifadelerini kullandı.
AYRI AYRI KIRILMASI DAHA TEHLİKELİ
Fayların ayrı ayrı kırılmasının daha tehlikeli olduğunu belirten Naci Görür, "Önce bir fay kırılarak İstanbul'u haşat ediyor, ikinci büyük deprem geldiği zaman yok ediyor" ifadelerini kullanıyor.