Merkez Bankası sahte dolarların özelliklerini tek tek sıraladı! Kalpazanların yöntemleri şoke etti

Türkiye günlerdir sahte dolar paniği yaşarken, bankalar ve dövizciler 50 ve 100 dolar alım satımını durdurdu. Makinenin bile ayırt edemediği sahte dolarların özelliklerini Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) hazırladığı raporda sıraladı. Kalpazanların yaptıkları duyanları şoke etti.

Sahte dolar paniğinin ardından Kapalı Çarşı'ya yazı asılarak 50 ve 100 dolar alım satımının durdurulduğu açıklanmıştı. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatmış, TCMB ve Türkiye Bankalar Birliği'nden açıklamalar peş peşe gelmişti.  Merkez Bankası’nın (TCMB) 20 Kasım’da hazırladığı bir raporla da sahte dolar teyit edildi. İşte o raporun ayrıntıları...

SAHTE DOLARLARIN ORİJİNALİNE ÇOK YAKIN ÜRETİLDİĞİ TESPİT EDİLDİ

Merkez Bankası konuyla ilgili bir rapor hazırladı. Hürriyet'in haberine göre raporda şu sözlere yer verildi: Banknotlarda yapılan teknik incelemeler neticesinde sahte 50 Amerikan Doları banknotların banknot kağıtlarının yıpranmamış ve temiz halde olduğu, güvenlik özellikleri ve tasarım unsurları açısından orijinal 50 Amerikan Doları banknotlara benzer ve sahte olarak üretildiği, özellikle makineleri aldatmaya yönelik özellikler taşıdığı tespit edildi.

SIRA VE SERİ NUMARALARINA YÖNELİK BİLGİLER DE YER ALDI

Raporda, ‘bankacılık sistemine duyulan güvenin zedelenmemesi ve vatandaşların mağdur olmaması için bankalar tarafından sahtecilik konusunda azami dikkat ve özen gösterilmesinin büyük önem arz ettiğinin vurgulandığı’ belirtildi. Merkez Bankası raporunda ayrıca, 232 adet sahte 50 dolarlık banknotun sıra ve seri numaralarına yönelik bilgilere de yer verildiği öğrenildi.

TCMB MADDE MADDE SIRALADI

TCMB sahte dolarların özelliklerini madde madde sıraladı:

- Sahteciliğinden şüphe edilen kupürlerin kağıdının temiz durumda olduğu, kalitesinin orta derecede olduğu, mavi ve kırmızı renkte kılcal liflerin baskı yoluyla taklit edildiği, bazı kupürlerde UV ışık altında parlama veren kılcal lif görüntüsü oluşturulduğu tespit edildi.

- Manyetik özelliği açısından; orijinali ile aynı alanlarda manyetik özellik taşıdığı, ATM ve para sayma makinesi vb. cihazlarını aldatmaya yönelik taklit edildiği tespit edildi.
- Baskı özelliklerini belirlemek üzere yapılan incelemede; ofset ve lazer baskı tekniği kullanılarak görsel kalitesi iyi derecede üretildiği, ön yüz siyah intaglio baskı alanlarının manyetik özellik içeren mürekkep ile zemin  ve arka yüz görselinin ise manyetik olmayan mürekkep ile basılmış olduğu, mikro ve mini yazılarının bulunduğu ve orta-üst derecede taklit edildiği, seri-sıra numara baskısının lazer baskı tekniği ile üretildiği belirtildi.

- OVI baskısının taklit edildiği ancak renk değişiminin orta derecede olduğu değerlendirildi.

- Emniyet şeridi özelliklerini belirlemek üzere yapılan incelemede; kupürlerin iki katman halinde üretildiği, emniyet şeritlerinin katmanlar arasına yerleştirildiği, görsel olarak aldatma iğfal kabiliyetinin iyi derecede olduğu, katmanlar arasına yerleştirilmiş olan emniyet şeridinin UV ışık altında parlama yapmadığı ancak kağıt yüzeyine baskı yoluyla UV ışık altında seri renkte parlama özelliği bulunan şerit şeklinde baskı yapıldığı tespit edildi.

Gündem Haberleri