Dünya gündeminin öne çıkan başlıkları Güç Oyunu'nda masaya yatırıldı.. Suriye ile diyalog kapısının aralanması bölgeyi nasıl etkiler? Erdoğan ve Esad'ın görüşme takvimi belli oldu mu? İran'daki seçimi reformist adayın kazanması ne anlama geliyor? Amerika'yı nasıl etkiler? 3. Dünya Savaşı'nın ayak sesleri günümüzün itilaf ve ittifak devletlerini belirledi mi? Meltem Acet sordu, Akademisyenler Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Dr. Naim Babüroğlu ve Doç. Dr. Turgay Yerlikaya ile Gazeteci Nedret Ersanel Güç Oyunu'nda yanıtladı.
BOZKURT İŞARETİ AVRUPA'YI NEDEN RAHATSIZ ETTİ?
Dr. Naim Babüroğlu: UEFA'nın verdiği karar siyasidir. Bozkurt işareti Türklerin işaretidir. Mitolojik bir semboldür. Kendi tarihçilerine zahmet edip sorsalardı öğrenirlerdi. Ama maçtan bir gün önce kararı açıklıyorlar. Avrupa'da Türkologlara sorabilirlerdi. 1991 yılında Alparslan Türkeş kullandığı için siyasi partiye ait bir hareketmiş gibi algılandığı için bu oldu.
Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Kararın siyasi olduğu konu tartışmasızdır. Alman Bild Gazetesi bu kararı önceden duyurdu. Hem de Türkiye sayfalarca süren savunmasını vermeden önce. Ama UEFA bu cezayı veriyor yine de. Bu gazetenin istihbaratı kuvvetli olduğu bilinir. Her şey ortada.
Doç. Dr. Turgay Yerlikaya: Spor müsabakasındaki bir olay ya da bir sembolün uluslararası arenada nasıl tartışma konusu oldu? Soru işaretleri söz konusu. Disiplin süreçleri ile verilecek kararı daha önce Alman gazetesinin duyurması bir problem. Alman Dışişleri Bakanı, olayı UEFA'ya taşıma niyeti vardı.
Nedret Ersanel: Maç akşamı bizim oradaki vatandaşlarımız İstiklal Marşı'nı söylerken bozkurt işareti ile birlikte söylediler. Bu kurallar varsa seyirci zaten muaftır. Neden bu görüntüyü kestiler? Diplomaside krize döner mi? Dönmeyecekse döndüreceksiniz, eğer dönerse yükselteceksiniz. Diplomatik kriz çıkmazsa hatırımız kalır. Çıkmazsa çıkaralım. Bizim davranışlarımızı kontrol etme şansları olmamalı. Futbolcumuz golden sonra secde etti. Ona tepki gösteremediler. Bu benzer olayın başka bir Avrupa organizasyonunda olmayacağının garantisini 1 saat içerisinde verebilirler mi? Veremezler.
KAYSERİ'DEKİ OLAYLARIN ARKA PLANI
Dr. Naim Babüroğlu: Öfkenin bir yansıması, bardağın taşması ve sonrasında ise bunu kullanmak isteyen güçlerin provasıydı. Sonra ise bayrağımıza çirkin saldırı yapıldı. Bayrak şerefimizdir. Dışarıdaki ve içerideki grupların farklı provokasyonları oldu. Suriye ile yumuşama mesajına dair açıklamalar oldu. İşbirliğine yönelik adım atılma zamanı geldiğine dair bir açıklama yapıldı. Bu sefer daha geniş bir provokasyon oldu.
ABD, Şam ile diyalog istemez. Olayları ABD, İngiltere, İsrail kışkırttı. Sığınmacıların dönmesini Rusya, Türkiye, Şam ve Çin ister. Ama ABD istemez.
YENİ FAY HATTI SIĞINMACI KARŞITLIĞI MI?
Doç. Dr. Turgay Yerlikaya: Kayseri'de ve yurdun başka yerlerinde sığınmacıların fazla olduğu yerlerde, bu sığınmacı karşıtlığı üzerinden sosyal medya üzerinden daha geniş kitleleri etkilemeye çalışan provokasyonlarla bölgedeki olaylar ilişkili.
Sığınmacılarla ilgili ciddi eleştiriler var. Bununla ilgili Türkiye de önemli bir siyaset üretmelidir. Türkiye'nin yumuşak karnı olan bir konudur. Provokasyonlar yayılarak devam edebilir. Suriyeli sığınmacıların geri dönmesini beklemek de anlamsız olur.
SURİYE İLE NORMALLEŞME OLACAK MI?
Nedret Ersanel: Kayseri olayı olmasaydı da Suriye olayları olacaktı. Bunların arasındaki bağ başka türlü geliştiyse bu kimseyi şaşırtmaz. Normalleşme girişimi neden önemlidir? Türkiye bölgedeki birçok ülke ile adımları atıyor. İsrail, rezil soykırımı yapmasaydı onunla 'bile' normalleşme sürecine gidiliyordu. Stratejik sonuçlar üretmesi nedeniyle Suriye normalleşmesi bazı olayları tetikleyebilir.
İRAN'DA YENİ CUMHURBAŞKANI MESUD PEZEŞKİYAN
Dr. Naim Babüroğlu: Reformist bir lider. Batı ile ilişkiler olacağının sinyallerini verdiği açıklamaları var. Kadınların daha özgür ve kıyafetlerine karışılmamaları gerektiğine dair açıklamaları var. Ama bu kadar ileri gidebilir mi? İran'da her şey ruhani lider Hamaney'in elindedir. Bu seçim sonucunun Türkiye açısından iyi olacağını düşünüyorum. Türkiye ve Azerbaycan ile daha yakın ilişkiler kuracaktır. Hamaney sıkıştı. İçeride ve dışarıda baskı var. Reform yanlısı bir lider bilerek getirildi. Hem iç kamuoyu hem de dışarıdan rahat edelim düşüncesi oldu.
Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Reformist diyoruz, yani bu sistemle barışık olan demek aslında. Bunu isteseler yine engellerlerdi. Pezeşkiyan'ın halk nezdinde bir sempatisi var.
Doç. Dr. Turgay Yerlikaya: Yeşil hareket 1979'lardan beri en hareketli dönem. Ahmedinejad'ın seçiminde hile karışıldığına dair itiraz ile toplumsal hareketlilik ortaya çıkıyor. Huseyin Musevi'nin itirazları şiddetlenince rejime tehdit algılandı ve hapsedildi. İran'ın bütün kitleyi İran kimliği üzerinden birleştirme ihtimali mümkün mü? Pek mümkün değil. Göstergeler içerideki huzursuzluğun boyutlarını gösteriyor. Mahsa Amini eylemleri olduğunda rejim yıkılıyor mu beklentileri de olmuştu. Bunlar gerçekçi değil. Normalleşme ama nasıl? Dışarı ve içeri nasıl yansıyacak?