Kredi kartı sahiplerini bekleyen büyük tehlike: Şimdi de Telegram'ı mesken tuttular

Dolandırıcılar binlerce kredi kartı bilgisini Telegram üzerinden paylaşıyor. Kartın iki faktörlü doğrulaması ve 3D ödeme sistemi olmadan alışveriş yapılıp yapılmadığına detayları da veriliyor. Kredi kartı kullananların dolandırıcıların ağına düşmesi an meselesi.

ÖZEL HABER / EKOL TV

Türkiye’de kredi kartı sayısı 120 milyonu aştı. Dolandırıcılar kredi kartının 16 haneli numarasını, son kullanma tarihini ve kart doğrulama kodunu Telegram başta olmak üzere sosyal medyada ve mesajlaşma uygulamalarında paylaşarak banka müşterilerini mağdur ediyorlar. Telegram gruplarından sadece kart bilgileri değil 3D sistemiyle ödeme istemeyen alışveriş siteleri de paylaşılıyor. Birçok kişinin kredi kartı bilgilerini ise dolandırıcılar kopyalıyor. Dolandırıcılar sahibinin haberi olmadan kredi kartında harcama yapıyorlar.

“TÜM DETAYLARI UZUN ZAMANDIR ALIYORLARDI”

Siber Güvenlik Uzmanı Mehmet Karnak, “Bilgilerimizin her yerde olması çok büyük bir tehdit. Tekniklerle ve taktiklerle vatandaşlarımızın kredi kartı bilgilerini, tüm detayları uzun zamandır karşı taraf bizden alıyordu. Kredi kartı bilgilerimiz koleksiyonerler tarafından toplanarak internetin karanlık arayüzlerinde, Telegram, Discord kanallarında, Twitter gibi sosyal medya hesaplarında satışa çıkartılıyor” ifadeleriyle tehlikenin geldiği boyuta dikkat çekti.

“ALIŞVERİŞİ SANAL KART BİLGİLERİYLE YAPMAK GEREKİYOR”

Karnak, “Tüketiciler tuzağa düşmemek için tedbirli bir şekilde davranmalı. Tüketicilerin emin olmadığı bir linke tıklamaması, emin olmadığı bir formu doldurmaması, emin olmadan kişisel bilgilerini kendi eliyle karşı tarafa vermemesi gerekiyor. 3D’yi kabul ettiğimizde tarafımızdan doğrulandığı için harcama tamamen yasal olmuş oluyor. Bilmediğimiz üzerinde kilit amblemi olmayan, güvenli olmayan web sitelerinden alışveriş yapmamamız lazım. İnternette alışverişin gerçek kredi kartı bilgileriyle değil sanal kredi kartı bilgileriyle yapılması gerekiyor” ifadeleriyle tüketicilerin alabileceği tedbirleri açıkladı.

“DERHAL BANKA ARANMALI VE BLOKE KOYULMALI”

Sedef Selçuk Avukat ise “Tüketici yetkisiz kişiler elinde bir harcama yapıldığını tespit etmesi durumunda derhal bankayı aramalı ve bloke işlemi koymalı karta. Eğer banka bunu bulduğu bazı teknolojik sistemlerle tespit edebildiyse bunu aynı şekilde tüketiciye bildirmelidir. İnternet yoluyla bir kredi kartını yetkisiz bir şekilde kullanan bir dolandırıcının 2 yıl ila 8 yıl arasında hapis cezası, 5 gün ve üzeri adli para cezası aldığını görüyoruz” ifadeleriyle dolandırıcıların maruz kalacağı yasal yaptırımları aktardı.

Gündem Haberleri