DEM heyeti, İmralı Adası’ndaki görüşmesini tamamladı. 7 kişiden oluşan heyet İmralı’daki görüşmenin ardından teröristbaşı Öcalan’ın terör örgütü PKK’ya ve tüm gruplara silah bırakma çağrısını kamuoyuna açıkladı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin girişimleriyle ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı çağrıyla başlayan süreçte gelinen nokta Türkiye ve dünya gündeminde geniş yer tuttu.
DEVLET BAHÇELİ, NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLSİN ÇAĞRISI
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy, sürecin önemine vurgu yaparak; “Tarihi çağrıyı yapan Devlet Bahçeli Nobel'e aday gösterilmeli” dedi.
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy’un açıklaması şöyle oldu:
HERKES BU ACI HİKAYENİN BİR TARAFINDA KALDI
40 yılı aşan bir zamandır çokça şehit verdiğimiz, çokça insanımızın hüzün içerisinde kaldığı, çok enerji kaybettiğimiz, çokça provoke edildiğimiz bir alan. Hep birlikte Türkiye olma umudunun birileri tarafından örselendiği bir dönemdi. Bir şekilde herkes bu acı hikâyenin bir tarafında kaldı.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ NEDEN SAYIN BAHÇELİ’YE VERİLMESİN?
Dünyanın en prestijli ödülü Nobel. Şimdi, böylesine büyük bir hikâyenin sonunda bunun bitmesine yol açacak büyük adımı, büyük de risk alarak attığı için, bizim artık bir arada olmamıza atıf yapan, çağrıyı yapan, büyük cümleler kurması hasebiyle, neden Nobel Barış Ödülü, sayın Bahçeli'ye verilmesin? Neden bu teklif edilmesin?
ULUSLARARASI ANLAMDA DA ÇOK BÜYÜK BİR MESELE
Uluslararası anlamda da çok büyük bir mesele bu. Suriye’yi, İran’ı, Irak’ı, Türkiye’yi ilgilendiren… Uluslararası aktörleri de ilgilendiriyor. Çok üzülenler de olmuştur. Ödülü veren jüri 5 kişiden oluşuyor. Norveç Parlamentosu tarafından atanıyor bu üyeler. Ödüle aday gösterilme meselesi var. Mevcut devlet başkanlarının yanı sıra ulusal hükümetlerin üyeleri ödüle aday gösterebiliyorlar bir ismi. Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı mahkemeleri de aday gösterebiliyor. Uluslararası Hukuk Enstitüsü üyeleri, üniversitelerin profesörleri, rektörleri, direktörleri ve Barış Araştırma Enstitüleri Nobel’e aday gösterebiliyorlar.