Suriye’de bir dönem sona erdi. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından 3 yıl süren çatışmasızlık dönemi sonrasında silahlı muhalif gruplar yeniden Esad rejimi güçleri ile sıcak çatışmaya başlamıştı. Çatışmaların ardından hızlı bir ilerleyiş gerçekleştiren muhalif gruplar bu sabah saatlerinde Şam’a girdi. Bu gelişmeyle birlikte 61 yıllık Baas, 53 yıllık Esad rejimi sona ermiş oldu. Babası Hafız Esad’ın ölümüyle iktidara gelen Beşar Esad’ın ise akıbeti hala bilinmiyor.
UZMANLAR EKOL TV'DE DEĞERLENDİRDİ
Ekol TV’de ekranlara gelen ve Balçiçek İlter’in sunduğu Şimdi programında uzman isimler Suriye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
“İRAN DİRENİŞ HATTI DA KESİLDİ”
Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendiren gazeteci Nevzat Çiçek, “ABD açısından aslında tablo çok net. ABD’li yetkililer çok açık söylediler, dediler ki ‘Biz karışmak istemiyoruz.’ Burada konuşulması gereken temel mesele: Evet Suriye’de bir değişim oldu ama Suriye’de Beşar Esad’a bu kadar baskının, Beşar Esad’ın belki de kalmasının, sonra da biletinin kesilmesinin temel sebebi İran direniş hattı da şu an kesildi. İran’ın ne yapacağı üzerinden de konuşmak gerekiyor” dedi.
İRAN POLTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDECEK Mİ?
Nevzat Çiçek, “Şu an bölgede ortaya çıkan tablo İran'dan başlayan bir lojistiğin Irak üzerinden Suriye, Suriye üzerinden Lübnan'a gidişini kesti. Bu saatten sonra İran bir politika değişikliğine gidecek mi, bu direniş ekseni meselesini değiştirecek mi, bunun bölge yansıması ne olacak bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
“ESAD’IN UÇAĞININ VURULDUĞU İDDİALARI VAR”
Ortadoğu Uzmanı Arif Keskin, henüz nerede olduğu bilinmeyen Beşar Esad hakkında; “Beşar Esad'ın uçağının radarda kaybolduğu büyük ihtimal öldüğü ya da öldürüldüğü yönünde iddialar var. Güvenilir kaynaklara dayanarak geçilen bir haberde Beşar Esad’ın öldürüldüğü iddia edildi. Esad’ın uçağının vurulduğu ve öldürüldüğü iddiaları da dolaşıyor. O süreci izleyen kaynaklar şunu söylüyorlar: Beşar Esad birçok ülkeye gitmek istemiş ama o ülkelerin hiç birisi bu sorumluluğu almak istememişler. Bu ülkeler Rusya ve İran da olabilir” diye konuştu.
“İRAN, BEŞAR ESAD’A KAPI AÇMAKTA ZORLANABİLİR”
Değerlendirmelerini sürdüren Arif Keskin, “İki farklı rota izleyebileceğini söylüyorlar. Birinci rota olarak Afrika üzerinde duruluyor. Oralara inebilir. İran’ın ise bu konuda farklı bir tarihsel deneyimi var. O tarihsel deneyimi nedeniyle İran, Beşar Esad’a kapı açmakta zorlanabilir. 1979 İran Devrimi’nden sonra Şah Pehlevi’nin nerede olacağı ciddi bir tartışmaydı. Önce Amerika’ya gitti. Amerika’ya gidince hemen akabinde İran’daki Amerika Büyükelçiliği basıldı. Mısır’a gitti. Bu süreçte Mısır ve İran ilişkileri tepetaklak oldu. Günümüze kadar da hala düzelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
“SURİYE’DE CİDDİ BİR İRAN KARŞITLIĞI VAR”
Keskin sözlerini, “İranlılar o yükü tarihsel deneyimleri nedeniyle kaldıramayabilir. Kesin bir şey söylemek mümkün değil. Suriye’de ciddi bir İran karşıtlığı, İran’a yönelik bir kin ve öfke var. O kin, öfke ile birleşince İran’ın yakınlaşma girişimleri sonuç vermeyebilir” ifadeleriyle sürdürdü.