Ege Denizi'ndeki depremler tsunamiye neden olur mu? Naci Görür ekoltv.com.tr'ye konuştu

Ege Denizi'nde sabah saatlerinden bu yana peş peşe depremler gerçekleşiyor. Bölgede 7 saatte yaklaşık 7 deprem meydana gelirken sarsıntıların büyüklüğü 3,5 ve 4.4 arasında ölçüldü. Peki bu art arda yaşanan sarsıntılar tsunamiye neden olur mu? Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ekoltv.com.tr'den Yağmur Güzel' e yanıtladı.

Ege Denizi'nde yaklaşık 7 saatte 7 ayrı sarsıntı meydana geldi. AFAD verilerine göre, bölgede sırasıyla 3.9, 3.7, 3.6, 3.5 ve 4 büyüklüğünde sarsıntılar yaşandı. Depremlerin derinliği 7 km civarında açıklandı.

SARSINTILAR TSUNAMİYE NEDEN OLUR MU?

AFAD, yine aynı bölgede 4.2 ve 4.4 büyüklüğünde 2 depremin daha meydana geldiğini belirtirken Helen Yayı üzerinde gerçekleşen sarsıntılar dikkat çekti. Peki bu sarsıntılar tsunamiye neden olurmu? Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür yanıtladı.

SARSINTILAR BÜYÜK BİR DEPREMİN ÖNCÜSÜ MÜ?

Görür "Bu sarsıntıların büyük bir depremin habercisi olup olmadığını bilemeyiz. Bunların arkasından büyük bir deprem o zaman öncüymüş diyebiliriz. 6 Şubat depreminden önce Pazarcık'ta 4 büyüklüğünde çok sarsıntı meydana geliyordu. Sonra büyük deprem vurdu. Bu demek ki öncü depremlermiş diyebildik. Bilim şu anda bir depremin öncü olup olmadığını söylemiyor. Ancak Ege Denizi sürekli bir gerilim altında. Bu gerilim neticesinde depremler oluyor.

DEPREMLER TSUNAMİYE NEDEN OLUR MU?

Bu depremler tsunami yaratmaz. Tsunamiye neden olabilmesi için çökmesi lazım. Normal bir fay olması lazım. O normal fayla havzanın fayında değişiklik olması lazım. O zaman tsunami meydana gelir. Ama tsunami olacak gibi değil. Büyük deprem ancak tsunami oluşmasına neden olabilir" şeklinde konuştu.

Gündem Haberleri