Deprem bilim dünyasını ikiye böldü: Kim hangi konuda doktora yaptıysa ortaya çıksın!

İstanbul’da 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından artçılar sürerken, bilim insanlarının farklı açıklamalar yapması dikkat çekiyor. İTÜ Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu duruma tepki göstererek, "Bence doktora tezleri ortaya çıkar, kimin ne yaptığı sorgulanırsa bu karmaşa ortadan kalkacak" sözlerini kullandı.

23 Nisan’da İstanbul Silivri’de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, vatandaşları endişeye sürüklerken, bilim dünyasında yaşanan tartışmalar da çok konuşuldu. İTÜ Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Ekol TV muhabiri Batuhan Topal’ın sorularını cevapladı.

TÜRKİYE'DE DEPREM OLMASI NORMAL

Türkiye deprem kuşağında bir ülke. Depremin normal bir olay olduğunu anlamamız lazım. Marmara Denizi 1974 yılından beri çalışılan bir yer. O zamandan beri Marmara Denizi içinde sismik veri toplanıyor. Elimizde bulunan 30 bin kilometrelik sismik veri, Marmara Denizi’nin içindeki fayları ve haritaları boyutlandırmak için yeterli. Ama bunlar hiçbir zaman bir araya getirilmediler. Biz sismik veriyi bir veri tabanına aktardık. Sismik kesitler üzerinde görülen faylarda depremlerin olması normal.

'SİZİN DOKTORANIZ HANGİ KONUDA?'

Bundan sonra halkımız herkese şunu sorsun: Sizin doktorunuz hangi konuda? Bu doktora tezini görebilir miyiz? Bence bu doktora tezleri ortaya çıkar, kimin ne yaptığı sorgulanırsa bu karmaşa ortadan kalkacak. Bunu yapmak da medyanın vazifesi.

Gündem Haberleri