Çevre ve Şehircilik Bakanlığı duyurdu: 5-25 metre derinliklerde müsilaj tespit edildi

Marmara Denizi’nde büyük bir sorun haline gelen müsilaja dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri denetim yaptı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün yapılan çalışmalara yönelik açıklamada bulunurken, değişen derinliklerde müsilaj oluşumunu tespit ettikleri söyledi.

Son dönemde Marmara Denizi’nde artış gösteren ve Ege Denizi’nde de görülmeye başlanana müsilaja dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı denetim yaptı. Akçansa Ambarlı Limanı'nda denetim çalışmaları sürerken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, basın mensuplarına müsilajın durumu hakkında açıklamada bulundu.

"SIKINTI OKSİJENİN TÜKENMESİ"

7 bin 482 işletmeye idari para cezası uygulandığını belirten Akgün, “Bakanlığımızca Marmara Denizi'ndeki durumu anlamak ve alınabilecek önlemler için eylem planı önerileri geliştirmek için ODTÜ-Deniz Bilimleri Enstitüsü ile de Marmara Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi serileri başlatılmıştır. İzleme çalışmalarının bulgularına göre; Marmara Denizi'nde en büyük sıkıntı, derin deniz sularında oksijenin tükenmesidir" ifadelerini kullandı.

2 MİLYAR LİRANIN ÜSTÜNDE CEZA

Akgün açıklamasında, “Ülke genelinde yüksek kapasiteli atık su arıtma tesisleri çıkış sularındaki kirleticileri 'Sürekli Atık su İzleme Sistemleri' ile gerçek zamanlı olarak izliyoruz. Bakanlığımızca 2024 yılında 63 bine yakın çevre denetimi gerçekleştirilmiş olup Çevre Kanunu'na aykırı faaliyette bulunan 7 bin 482 işletmeye 2 milyar liranın üzerinde idari para cezası uygulanmıştır. 403 tesis ise faaliyetten men kararı aldık" diye konuştu.

"MÜSİLAJ OLUŞUMU TESPİT ETTİK"

Akgün, müsilaj tespit edildiğine değinerek, “Diğer taraftan gemi kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla Bakanlığımızca İzmit Körfezi ve Marmara Denizinde denetim yapma ve idari yaptırım uygulama konusunda yetki devri yapılan Türkiye Çevre Ajansı tarafından Marmara Denizinde son 2 yılda 56 bin deniz aracı denetlenmiş olup söz konusu denetimler neticesinde 149 gemiye 1 Milyar 63 milyon lira idari para cezası uyguladık. Son günlerde Marmara Denizi'nin genelinde, deniz yüzeyinden 5 ila 25 metre arasında değişen derinliklerde müsilaj oluşumunu tespit ettik. 06 Ocak'tan itibaren sahada denetim çalışmalarına başlanılmıştır" şeklinde konuştu.

"HASSASİYET GÖSTERMELERİNİ BEKLİYORUZ"

7 ilde denetimlerin sürdüğünü ifade eden Akgün, “Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ilimizde 35 ekip, 2 Mobil Su ve Atık su Laboratuvarı ile 25 yetkili çevre laboratuvarı tarafından denetimler gerçekleştiriliyor. Denetim kapsamına arıtma tesislerinin çıkışlarından gerekli analizleri yapılmak üzere atık su numuneleri alınmaktadır Son 2 günde 161 denetimi tamamladık ve bu işletmelerden de 195 atık su numunesi aldık. Belediyelerimizin, sanayicilerimizin hem bu tür yaptırımlarla karşılaşmaması hem Marmara Denizimizin kirlenmesinin önlemesi için, çevre mevzuatı kapsamında getirilen yükümlülükleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" dedi.

Gündem Haberleri