Türkiye'den ihraç edilen gıda ürünlerinde aflatoksin ve pestisit kalıntıları nedeniyle yaşanan iade vakalarına bir yenisi daha eklendi. Bulgaristan, RASFF aracılığıyla, Türkiye'den gönderilen kavrulmuş Antep fıstıklarında insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek düzeyde Aflatoksin B1 tespit edildiğini duyurdu.
EN ZEHİRLİ TÜRÜ ÇIKTI!
RASFF tarafından yayımlanan bildiride, Türkiye’den gelen ürünlerde izin verilen maksimum miktarların aşıldığı belirtildi. Antep fıstıklarında tespit edilen Aflatoksin B1 miktarı 25,6 mg/kg iken, toplam aflatoksin değeri 28,7 mg/kg olarak ölçüldü. Bu değerler, yasal sınırların çok üzerinde olup, sağlık açısından büyük tehlike oluşturuyor. Aflatoksin B1, kanserojen etkisinin yanı sıra genetik yapıyı değiştirme potansiyeline sahip en tehlikeli küf toksinlerinden biri olarak biliniyor.
GERİ GÖNDERİLEN ÜRÜNLER NE OLACAK?
Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre, Antep fıstığı ihracatında bu yıl toplam 1.320 sevkiyattan 15’i yüksek aflatoksin nedeniyle iade edildi. Yüzde 1,13’lük bu oran düşük görünse de sağlık açısından büyük önem taşıyor. Geri dönen ürünler, mevzuat gereği analiz edilerek iç piyasaya sunulmuyor. Bunun yerine başka ülkelere ihraç edilebiliyor, yem ya da enerji üretiminde kullanılıyor veya imha ediliyor.
DENETİM VE EĞİTİM ARTMALI
Aflatoksin ve pestisit kalıntılarının önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile üretici birlikleri arasında işbirliği yapıldığı belirtiliyor. Ancak, iade vakalarının tamamen ortadan kalkması için üretim süreçlerinde daha sıkı denetim ve eğitimlerin artırılması gerektiği ifade ediliyor.
Antep fıstığındaki aflatoksin sorunu, Türkiye’nin gıda ihracatındaki güvenilirliğini zorlarken, tüketicilerin sağlığını da ciddi şekilde tehdit ediyor. Daha sıkı denetim ve bilinçlendirme çalışmaları, bu tür sorunların önüne geçmek için kritik bir önem taşıyor.