AYŞE TATİLE ÇIKSIN NE DEMEK (TEMMUZ 2024)? Ayşe tatile çıksın sözü kime ait?

Ayşe tatile çıksın ne demek (Temmuz 2024)? Bundan 50 yıl önde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarıyla icra ettiği Kıbrıs Barış Harekatı’na bir söz damga vurmuştu. Yüklü manaları ihtiva eden bu söz ‘Ayşe Tatile Çıksın’ idi. Günümüzde ise bu sözün ne anlama geldiği merak ediliyor. Ayşe tatile çıksın sözü kime ait?

Ayşe tatile çıksın ne demek (Temmuz 2024)? Ayşe tatile çıksın sözü kime ait? Kıbrıs Barış Harekatı’nın akıbetini tayin eden bu söz tam 50 yıl önce parola olarak kullanıldı. Mehmetçik’in başarıyla sürdürdüğü ve noktaladığı başarılı operasyondan sonra geçen yılların ardından halen bu parola konuşuluyor.

AYŞE TATİLE ÇIKSIN NE DEMEK (TEMMUZ 2024)?

Kıbrıs Barış Harekatı'nın ikinci safhası "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla başladı. “Ayşe tatile çıksın" parolası dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş tarafından Başbakan Bülent Ecevit'e söylenmiştir. Ayşe ismi Turan Güneş'in kızı Ayşe Güneş Ayata'dan gelmektedir.

Cenevre'deki görüşmelerden bir sonuca bağlanamayınca dönemin başbakanı Bülent Ecevit, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'e ''Ayşe Tatile Çıksın'' parolasını iletti ve 14 Ağustos 1974 günü saat sabah 04:30'da Kıbrıs'taki Türk birlikleri harekete geçti. 15 Ağustos 1974'te Kıbrıs'ın yüzde 38'i ele geçirildi. Rum kuvvetleri bu gelişmeyle beraber geri çekilmek zorunda kaldı.

AYŞE TATİLE ÇIKSIN SÖZÜ KİME AİT?

Ayşe tatile çıksın sözü Bülent Ecevit’e aittir. Öncesinde ise Turan Güneş’in dinlenme ihtimallerine karşı söz konusu parolayı kararlaştırdığı biliniyor. Konuya ilişkin Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata, "Babam Turan Güneş ve Bülent Ecevit, 'başka ülkeler bizi dinliyorlardır' düşüncesiyle İkinci Harekat'ın başlaması için parola belirlemeye karar veriyorlar. 'Ayşe tatile çıksın' babamdan Ecevit'e bir işaret oluyor." dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı, Kıbrıs Adası'nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirildi. Rumlara ait silahlı gruplarca 1963'ten itibaren gerçekleştirilen saldırılar sonucu Kıbrıs Türkleri, ülke yönetiminden baskı ve zulümle uzaklaştırıldı. Adayı Yunanistan'a bağlama hedefine ulaşmak isteyen Rumların yürüttükleri saldırılar ve ambargolar 1963-1974 yılları arasında artarak devam etti.

Harekat, 20 Temmuz 1974’te TSK'ye bağlı birliklerin Lefkoşa-Hamitköy-Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine hava indirme, Yavuz Plajı'na denizden çıkarma yapmasıyla başlamış oldu. Harekatın parolası ise "Ayşe tatile çıksın" olarak belirlendi.

Gündem Haberleri