9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ VE MADDELERİ: 2024 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, infaz düzenlemesi ve ceza indirimi gelecek mi?

Adalet Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen 9. Yargı Paketi, yargı sisteminde önemli değişiklikler getiriyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kanun teklifinin adalet hizmetlerinin etkinliğini artırma, yargısal süreçleri hızlandırma ve suçla etkin mücadele sağlama amacı taşıdığını belirtti. İşte 9. Yargı Paketi maddeleri ve içeriği…

Adalet Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen 9. Yargı Paketi, yargı sisteminde önemli değişiklikler getiriyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kanun teklifinin adalet hizmetlerinin etkinliğini artırma, yargısal süreçleri hızlandırma ve suçla etkin mücadele sağlama amacı taşıdığını belirtti. 9. Yargı Paketi teklifi Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Peki, 9. Yargı Paketi'nde af var mı? İşte detaylar...

9. YARGI PAKETİ SON DURUM

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 9. Yargı Paketi'nin TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildiğini anımsatarak, önümüzdeki günlerde de TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini bildirdi.

Tunç, kanun teklifinin adalet hizmetlerinin etkinliğini artırma, yargısal süreçleri hızlandırma, suçla etkin mücadele sağlama, ceza adalet sistemini ve hukuki güvenliği güçlendirme, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve genişletilmesini sağlama, aile kurumunu güçlendirme, hukuk ve ceza uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yöntemlerinin alanlarını genişletme gibi önemli düzenlemeleri içerdiğini kaydetti.

Kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu aktaran Tunç, "20 farklı kanunda değişiklik yapan 39 maddeden oluşan kanun teklifinin milletvekillerimizin takdiriyle uzlaşı içerisinde Gazi Meclisimizde kabul edileceğine yürekten inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nı adaletin yüzyılı yapmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ VE MADDELERİ NELER?

9.Yargı Paketi kapsamında çeşitli kanunlarda önemli değişiklikler yapılıyor. Teklifle İcra ve İflas Kanunu'nda yapılan değişikliklere göre, elektronik ortamda açık artırma sürecinde teklifler arasındaki fark en az 1000 TL olacak ve son 10 dakikada yeni bir teklif verilirse artırma süresi 3 dakika uzatılacak. Uzatma sürelerinin toplamı bir saati geçemeyecek, bu süre Adalet Bakanlığı tarafından değiştirilebilecek.

İcra ve İflas Kanunu'nun Ek 1'inci maddesinde yapılan değişiklikle, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında belirlenen 1000 TL'yi aşmayan kısımlar dikkate alınmayacak. İstinaf ve temyiz başvurularında ise ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlar esas alınacak.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılarak, adli yardım ödeneğinin barolar arasındaki dağıtımı yeniden düzenlenecek. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sorulacak alanlar genişletilerek soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak.

Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri'nin tek hakimle çözümlenecek davalara ilişkin parasal sınırlar, her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak. Dava tarihindeki parasal sınır esas alınarak işlemler yapılacak.

- İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndaki değişiklikler

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, 31 bin Türk lirasını geçmeyen vergi, tam yargı ve idari işlem davaları için idare ve vergi mahkemelerinin verdiği kararlar kesin olacak, bu kararlara istinaf yolu kapalı olacak. 920 bin Türk lirasını aşan davalar ise temyiz edilebilecek. Yıllık olarak yeniden değerleme oranında artırılacak parasal sınırlar belirlenecek ve bu sınırların 1000 Türk lirasını aşmayan kısımları dikkate alınmayacak. Davaların duruşma zorunluluğu ve istinaf/temyiz yoluyla ilgili kararlar, davaların açıldığı tarihte geçerli olan parasal sınırlara göre belirlenecek.

- Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısı değişiyor

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavı'nda milletlerarası hukuk ve milletlerarası özel hukuk alanlarına ek olarak ticari işletme-şirketler hukuku da soru konusu olacak. Mülakata çağrılan aday sayısında yapılan düzenlemeyle, ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak. Adalet Müfettişlerinin görev ve yetkileri düzenlenecek ve belirlenecek. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda belirlenen hakim ve savcılara aylık ek tazminat ödenecek.

- Yediemin otoparklarında sahipleri tarafından teslim alınmayan araçların satışı

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, buluntu olarak alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan araçların satış usulü yeniden düzenlendi. Bu araçlar için sicilindeki şerhler kaldırılacak ve satış işlemleri başlatılacak. Aracın tescil kaydındaki şerhler satış sonrası devam edecek. Satıştan elde edilen gelir, giderler düşüldükten sonra alacaklılara dağıtılacak. Kamulaştırma Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kamu hizmetine tahsis edilmiş taşınmazlar için kamulaştırma işlemleri düzenlendi. Kadınların soyadı değişikliği ve hakaret suçunun uzlaştırma kapsamından çıkarılması gibi düzenlemeler de teklif kapsamında yer aldı.

- Hakaret suçunda ve uzlaştırmada yeni düzenlemeler

Hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup, şikayet süresi fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla iki yıldır. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle işlenen hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak önödeme kapsamına alınacak. Uzlaşma teklifi yapıldıktan sonra şüpheli veya mağdur, 7 gün içinde kararını bildirmezse teklif reddedilmiş sayılacak. Uzlaşma sağlandığında, suç nedeniyle tazminat davası ancak uzlaşma anında tespit edilemeyen zararlar hariç olmak üzere açılamayacak. Uzlaşmaları yönetecek uzlaştırmacılar için hukuk mezunu olma şartı getirilecek ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek listelerden görevlendirilecekler.

- Arabuluculuk düzenlemeleri

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikle, anlaşma belgesinde icra edilebilirlik şerhi bulunması durumunda tescil talebi için tapu müdürlüğüne başvurulabilecek. Tapu müdürlüğü gerekli incelemeleri yaparak resmi senet düzenlemeden tescil işlemini gerçekleştirecek. Ayrıca, arabuluculuk faaliyetinin ilk toplantısına geçerli bir mazeret olmaksızın katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu durum, davada haklı çıksa bile yargılama giderlerinin yarısından sorumlu olmasını ve vekalet ücretinin yarısını içerecek şekilde düzenlenecek.

- TMSF'nin kayyum olarak atanması

Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah sağlama ve terörizmin finansmanı suçlarında şirketlere veya malvarlığına kayyum atanmasına ilişkin yapılan düzenleme, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) kayyum olarak atanma süresini 5 yıl olarak belirlemektedir. Bu süreçte, TMSF'nin Bankacılık Kanunu'nda verilen hak ve yetkileri kıyasen uygulanacak ve şirketlerin genel kurul yetkileri Türk Ticaret Kanunu'na tabi olmaksızın TMSF tarafından kullanılacak. Şirketler veya malvarlığı değerleri, TMSF'nin gözetiminde ve TMSF'nin atadığı yöneticiler tarafından ticari teamüllere uygun şekilde yönetilecek. Satış ve tasfiye işlemleri TMSF veya görevlendirilen tarafından yürütülecek, azınlık hisselerinin sahiplerinin rızası aranmayacak. Tasfiye sonrası kalan tutarlar belirli bir hesapta nemalandırılacak ve dava harçlarından muaf tutulacak. TMSF'nin kayyum olarak atandığı şirketler veya malvarlığı değerlerini temsil yetkisine sahip olanlar hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddeleri uygulanacak ve bu işlemlere karşı açılan davalarda Fon'un merkezinin bulunduğu yer idare mahkemelerinde karar verilecek.

Gündem Haberleri