Ücretli doğum izni 1 yıl mı olacak, ne zaman çıkacak 2025? Ücretli doğum izninde maaş yatar mı?

Çalışan annelere yönelik doğum izninde yeni düzenlemeye gidiliyor. Konuyla ilgili hazırlanan taslak çalışmaya göre, ücretli doğum izni süresi 1 yıla, ücretsiz doğum izni hakkı ise 1,5 yıla çıkartılacak. Çalışan annelere ayrıca kreş desteği de verilecek. Şimdi gözler yeni düzenlemenin ne zaman yasalaşıp yürürlüğe gireceğine çevrildi. Peki, ücretli doğum izni 1 yıl mı olacak, ne zaman çıkacak 2025? Ücretli doğum izninde maaş yatar mı?

Nüfus Politikaları Kurulu toplantısında hükümet, çalışan annelere yönelik doğum izni düzenlemesi üzerinde bir taslak çalışma hazırladı. Buna göre, çalışan annelere ücretli doğum izni süresinin 1 yıla, ücretsiz doğum izni süresinin ise 1,5 yıla yükseltilmesi amaçlanıyor. Halihazırda kadın çalışanlara doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere 16 hafta izin veriliyor. Çoğul gebelik durumunda bu süre 2 hafta ekleniyor. Yeni düzenleme ile kadınların hem anne olabilmesi hem de iş hayatında kalabilmeleri hedefleniyor. Peki, ücretli doğum izni kaç gün olacak, 1 yıl mı? Ücretli doğum izni ne zaman 1 yıl olacak? İşte merak edilenler…

ÜCRETLİ DOĞUM İZNİ 1 YIL MI OLACAK?

Sabah Gazetesi'nde yer alan bilgiye göre; Nüfus Politikaları Kurulu toplantısında, sağlıklı bir nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirleyen hükümet, çalışan annelere yönelik doğum izni düzenlemesi üzerinde taslak çalışma hazırladı. Bu düzenlemeye göre; çalışan anneye daha uzun doğum izni verilmesi hedefleniyor. Ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz doğum hakkının 1,5 yıla kadar uzatılması planlanıyor. Ayrıca çalışan annelere kreş desteği de sağlanacak. Mevcut düzenlemeye göre memur babalara 10 gün, işçilere ise 5 gün doğum izni verilmekte. Yeni düzenleme ile bu ayrım da ortadan kaldırılacak.

ÜCRETLİ DOĞUM İZNİ NE ZAMN 1 YILA ÇIKACAK?

Şu an taslak çalışması yapıldı. Ancak düzenlemenin ne zaman Meclis’e sunulacağı ve Genel Kurul’dan geçeceği belli değil. Düzenleme, Meclis’ten geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek ve yasalaşacak. Konuyla ilgili gelişme olması halinde haberimizde yer vereceğiz.

ANNELERE DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN?

Şu anda kadın çalışanlara doğum izni, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftadır. Çoğul gebelikte ise iki hafta daha izin eklenmektedir.

Doğumdan önce izin süresi her bir çocuk için 2 hafta artırılır, ikiz doğumda doğum öncesi izin 10 hafta, toplamda ise en az 18 haftadır. Üçüzde ise 12 hafta, toplam 20 hafta şeklindedir.

ÇALIŞAN ANNELERE VERİLEN HAKLAR NELER?

Doğum izninin yanında annelere tanınan haklar şunlardır:

Süt izni: Kadın memura çocuk 1 yaşına gelene kadar ilk 6 ayda günde 3 saat, sonraki 6 ayda ise günde 1.5 saat süt izni hakkı tanınmaktadır. Bu izinler günlük olarak kullanılır ve çalışma süresinden sayılır.

Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı: Doğumdan sonra anneler, çocukları ilköğretime başlayana kadar haftalık çalışma süresinin yarısını talep ederek yarı zamanlı çalışabilmektedir. Bu süreçte sosyal ve mali hakların yarısı ödenir; fakat yıllık izin hakkı aynen korunur.

ÜCRETLİ DOĞUM İZNİNDE MAAŞ YATAR MI?

Ücretli doğum izninde maaş yatmaktadır. Ücretli doğum iznine çıkacak kadınlar, iş görmezlik raporu alır. Bu rapor ile doğum izni boyunca maaş almaya devam edebilirler. Ücretli doğum izninde maaş, SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği şeklinde sağlanmaktadır.

DOĞUM İZNİNDE MAAŞ NASIL HESAPLANIR?

Son 12 ay içindeki brüt maaş prim gün sayısına bölünür ve brüt kazanç hesaplanır. Günlük brüt kazancın üçte ikisi alınır ve doğum izni parası olarak belirlenir. 112 gün süre için günlük doğum izni parası, 112 ile çarpılır ve toplam doğum izni parası hesaplanır. Bu süreçte kadınların maaşlarının üçte ikisi ödenmektedir.

Ekonomi Haberleri