Türk ekonomisine 10 ayda 10 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı dopingi: Destek bekliyorlar

Türkiye, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde 9,73 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatına ulaştı. Geçen yıla göre yüzde 3 düşüş yaşansa da İHBİR, ihracatını yüzde 8,27’lik artışla 2,97 milyar dolara çıkarmayı başardı. En çok ABD’ye ürün gönderildi. Başkan Kazım Taycı, ihracatçıların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye, tarım ürünleri ihracatındaki büyümesini sürdürerek 2024 yılının ilk 10 ayında toplam 9,73 milyar dolarlık hububat, bakliyat ve yağlı tohum ihracatı yaptı. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3 düşüş yaşansa da İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) bu düşüşe meydan okuyarak ihracatını %8,27 oranında artırmayı başardı. İHBİR, Ocak-Ekim döneminde 2,97 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ekim ayında ise geçen yılın aynı ayına göre %1,7 artışla 323,7 milyon dolarlık ihracata ulaştı. 

ABD, IRAK VE SURİYE İLK SIRALARDA

İhracatın bölgesel detaylarına bakıldığında, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Irak, ABD ve Suriye ilk sıralarda yer alırken, İHBİR’in ihracatında ise ABD, Irak ve Birleşik Krallık başı çekti. İhracat ürünleri içinde en yüksek pay pastacılık ürünlerine aitken, bunu diğer gıda müstahzarları ve değirmencilik ürünleri takip etti.

NEREDEYSE 10 KATINA ÇIKTI

İHBİR Başkanı Kazım Taycı, Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatında 2000'li yıllarda 1,13 milyar dolar seviyelerinden 2023'te 12,5 milyar dolara ulaşmasının arkasında işlenmiş tarım ürünlerine yapılan yatırımların büyük pay sahibi olduğunu belirtti. Son yıllarda kahve, ketçap, tavuk bulyon gibi işlenmiş gıdalara yönelik yatırımların dikkat çektiğini ifade eden Taycı, uluslararası pazarda Türk ürünlerinin kalitesi ve rekabetçi fiyatlarının Türkiye'yi önemli bir konuma taşıdığını söyledi. Bununla birlikte, yüksek faiz oranları, döviz kurlarındaki dalgalanma ve finansmana erişim zorluklarının ihracatçılar için baskı yarattığına da dikkat çekti.

YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLANABİLİR

Türkiye’nin dört mevsimi yaşayan ve verimli topraklara sahip bir ülke olduğuna değinen Taycı, tarımsal ürünlerin işlenerek ihracatta daha yüksek katma değer sağlanabileceğini belirtti. Türkiye’nin tarımda sürdürülebilir başarı için bilimle çiftçiyi buluşturması ve bilinçli tarım uygulamalarını yaygınlaştırması gerektiğini vurgulayan Taycı, özellikle enerji, SGK primleri ve vergi dilimlerinde ihracatçılara destek talebinde bulundu. 

Türkiye’nin tarım ihracatında büyük bir yol kat ettiğini, ancak sürdürülebilir büyüme için KOBİ ölçekli ihracatçıların daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirterek bu işletmelerin ihracat yolculuğunda aktif rol oynamalarının önemine değindi. Taycı, enflasyonla mücadelede devletin çabalarını desteklediklerini de ekledi.

Ekonomi Haberleri