Zor ve riskli koşullarda çalışan milyonlarca vatandaş, yıpranma payı olarak bilinen uygulamanın detaylarını merak ediyor. 2025 yılı itibarıyla güncellenen liste kapsamında bazı meslek gruplarına, yaptıkları işin niteliğine göre erken emeklilik hakkı tanınıyor.
SGK'DAN LİSTE GELDİ: Burada olanlar erkenden emekli olabilecek!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıpranma payıyla emekli olabilecek mesleklerin listesini açıkladı. Listedeki meslekleri yapan vatandaşlar erkenden emekli olabilecekler. Peki, söz konusu meslekler hangileri? Yıpranma payı nedir? İşte merak edilenler...
Özellikle sağlık çalışanları, maden işçileri, gazeteciler ve güvenlik güçleri gibi yüksek riskli alanlarda görev yapan personel, yıpranma payından yararlanarak emeklilik yaşını öne çekebiliyor. Peki yıpranma payı kimleri kapsıyor, kaç yıl avantaj sağlıyor? İşte güncel tablo ve hesaplama yöntemi...
BİNLERCE KİŞİ EMEKLİ OLABİLECEK
SGK, 'yıpranma payı' olarak bilinen Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) kapsamında yaptığı güncelleme ile Türkiye'de erken emeklilik hayali kuran binlerce insanın dikkatini çekti.Geçtiğimiz dönemlerde açıklanan düzenleme sonucunda 45 meslek grubunda bulunan kişiler için erken emeklilik adeta kapıda oldu. Peki, yıpranma payı nedir?
YIPRANMA PAYI NEDİR?
Yıpranma payı, fiziksel ya da ruhsal olarak yıpratıcı, tehlikeli ve ağır işlerde çalışan sigortalılara tanınan bir hak. Bu uygulama neticesinde bazı mesleklerde çalışan kişilerin emekliliklerine ek hizmet süresi eklenerek emeklilik yaşı geriye çekilebiliyor.
YIPRANMA PAYINA DAHİL OLAN MESLEKLER
SGK bazı meslek gruplarında sigortalı çalışanlar için yıpranma payı kapsamında erken emeklilik imkanı sunabiliyor. Ancak meslek grubuna bağlı olarak erken emeklilik imkanı elde edilebilmesi için bazı şartlar da bulunuyor.
Peki, SGK tarafından duyurulan hangi meslek gruplarında erken emeklilik hakkı elde edilebiliyor?
İşte o mesleklerden birkaçı şu şekilde;
· MİT çalışanları ve polisler.
· İtfaiyeciler.
· Demir-çelik fabrikası çalışanları.
· Cezaevi ve infaz koruma memurları.
· Çimento fabrikası çalışanları.
· Radyoloji teknisyenleri ve sağlık çalışanları.
· Kurşun ve arsenik işleriyle uğraşanlar.
· Cıva üretim tesislerinde çalışanlar.