Kışın şifasıydı! Kilo 1500 TL’ye çıktı! Her yerde bulunuyor ancak kimse toplamıyor

Kış aylarında soğuk algınlığına karşı tercih edilen ve her evde mutlak olan ıhlamurun fiyatı, geçen yıla oranla ikiye katlandı. Geçen sene kilosu 600-700 TL civarında olan ıhlamurun fiyatı bu sene bin 500 TL'ye kadar yükseldi. Aktar’da ıhlamur satan Esnaf Muharrem Kan, ıhlamurun pahalı olmasının nedeninin, kimsenin artık toplamaması olduğunu ifade etti.

Havaların soğumasıyla birlikte grip ve nezle gibi soğuk algınlığı geçiren vatandaşlar çözümü aktarlarda ararken, en çok tercih edilenler arasında ıhlamur ilk sırayı almaya devam ediyor. Ancak kışın bal ile tüketilen ve bütün evlerde bulunan ıhlamurun fiyatı, bu yıl ikiye katlandı. Geçen sene kilosu 600-700 TL civarında olan ıhlamurun fiyatının bin 500 TL'ye kadar yükseldiği görüldü. Trabzonlu aktarlardan Muharrem Kan, bu günlerde ıhlamura çok talep olduğunu belirtti.

"ARTIK KİMSE TOPLAMIYOR"

Aktar Kan "Şu anda ıhlamura talep patlama noktasında ama gelen müşteriler ıhlamurun fiyatını çok pahalı buluyor. Çok pahalı olmasının nedeni de, kimsenin artık toplamaması. Trabzon'da herkesin mahallesinde hemen hemen birer ıhlamur ağacı vardır. Eskiden dedelerimiz hem şifa hem de güzel koksun diye bahçelere dikmişti. Artık günümüzde bir yevmiyeyi kurtarmadığı için kimse toplamıyor. Akşama kadar bir kilo toplayamayacağını bildiği için herkes pek uğraşmıyor. Ihlamur bu sene kilosu bin 500 TL. Daha önce 600-700 TL idi. Artık köylerde yaşayanlar yavaş yavaş çekildikçe, şehre geldikçe oralardaki ağaçlardaki ıhlamurlar pek toplanmıyor. Günümüzde ıhlamur dikeni hiç duymadım. Hep dedelerimizin diktiği ağaçlar mevcut. Ihlamur toplamak, işçilik ister zahmetli bir iş akşama kadar bir kilo zor toplanıyor. Dolayısıyla maddi olarak pek kurtarmıyor. Ihlamuru genellikle 50 gramlık torbalar halinde 70-75 TL'ye satıyoruz. Geçen sene aynı torba 30-35 TL idi" diye ifade etti.

IHLAMUR NASIL DEMLENMELİ?

Ihlamuru normal çay demler gibi demlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kan, "Eskiden ıhlamuru sobanın üzerinde saatlerce rengi kahverengiye dönene kadar kaynatılıp içilirdi. Aslında bu yanlış. Ihlamur normal çay demler gibi demlenecek. En fazla on dakika bekledikten sonra içilecek. Ihlamura limon sıkılabilir güzel koksun diye karanfil atılabilir çubuk tarçın koyulabilir daha da faydalı olur. Ihlamur içildiği zaman vücuda ısı, canlılık veriyor. Isı sayesinde insan halsiz bitkin ise kendini daha güçlü hissediyor" dedi.

Ekonomi Haberleri