Son yıllarda fiyatı en çok artan gıda ürünlerinden biri olan tavuk eti için mahalle kasapları çözüm önerisi sundu. İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan parçalı tavuk eti satışı izni isteyen bir proje hazırladı. Bu düzenleme hayata geçerse fiyatlarda yüzde 20-30 oranında düşüş yaşanabileceği ifade ediliyor.
MEVCUT YÖNETMELİK HAKSIZ REKABET
Hali hazırda yürürlükte olan yönetmelik, kasapların tavuk etini yalnızca bütün halde veya entegre tesislerde parçalanıp paketlenmiş olarak satmasına izin veriyor. Ancak İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası, bu durumun marketlerle haksız rekabete neden olduğunu savunuyor.
Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, mevcut yönetmeliğin, Salmonella riski gerekçesiyle kasapların parçalama yapmasını engellediğini belirtti. Tüfekçi, bu iddialara karşı, kasapların hijyen standartlarına uygun çalıştığını ve tavuk etine herhangi bir bulaşı riskinin olmadığını söyledi.
RAMAZAN ÖNCESİ İZİN İSTENDİ
Kasaplar, yönetmelik değişikliğiyle tüketicilerin daha ucuz tavuk eti alabileceğini ve esnafın maliyet avantajı yakalayabileceğini savunuyor. İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tavukçu, yaklaşan Ramazan öncesinde iznin çıkması durumunda fiyatlarda ciddi bir indirim sağlanabileceğini belirtti: “Eğer bu izni alabilirsek, tavuk etinde yüzde 20-30 zam değil, indirim yapacağız.”
HALK DAHA UCUZA ALABİLİR
Kasaplar, bütün tavukları kendileri parçalayarak göğüs, but ve baget gibi parçaları daha uygun fiyatlarla satabileceklerini ifade ediyor. Bu durumun sadece tüketiciye değil, esnafa da büyük katkı sağlayacağı vurgulanıyor. Kasapların, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslerini duyurmak için başlattıkları "Mahalle Kasabımı Geri İstiyorum" kampanyası, yönetmelik değişikliği için kamuoyu desteği yaratmayı amaçlıyor.