Birçok mekanda odun yerine kullanılan fındık kabuğunun fiyatı 4 TL’den 3 TL’ye düştü.
Bu düşüşün nedenini açıklayan İş adamı Mustafa Demirci, “Geçtiğimiz yıl tonu 4 bin TL'den satılan fındık kabuğunun fiyatı bugün 3 bin TL'ye düştü. Doğalgazın yaygınlaşması bu düşüşte etkili oldu. Ancak kabuk, bazı işletmeler için hala önemli bir yakacak olarak kullanılıyor. Karadeniz'de taş fırınlarda odun yerine kabuk tercih ediliyor” diye belirtti.
FINDIK KABUĞU 50 KİLOLUK ÇUVALLARDA SATILDI
Fındık kabuğunun yurt içinde kullanıldığı gibi yurt dışına da ihraç edildiğine dikkat çeken Demirci, “Fındık kabuğunu özellikle doğalgaz kullanmayan Suriye şehirlerine ihraç ediyoruz. 50 kiloluk çuvallar fabrika çıkışında 150 TL'ye satılırken, piyasada 200 TL'ye alıcı buluyor. Aradaki fiyat farkı ise nakliye ve hamaliye gibi işletme giderleridir. Fabrika çıkışından sonra 50 kiloya göre 50 liralık fiyat farkı normaldir diye düşünüyorum” dedi.
"FINDIK KABUĞU YEMEĞE AROMA KATIYOR"
Taş fırınlarda odun yerine fındık kabuğu kullanmayı tercih ettiğini Fırıncı İlhan Çiçek ise şunları söyledi:
"1 ton odun 4 bin TL'den fazla iken, 1 ton fındık kabuğu 3 bin TL. Fındık kabuğu daha kısa zamanda yüksek ısıya ulaşıyor ve ayrıca yemeğe kattığı aroma nedeniyle tercih ediyorum"