Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabından cari denge ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Yılmaz cari işlemler açığının azalmaya devam ettiğini ve rezervlerin güçlenmeyi sürdüğünü dile getirdi.
Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam 20,8 milyar dolar azaldığını, hizmet gelirlerinde Mayıs ayındaki artışla birlikte 6 ay sonra mal ve hizmet dengesinin pozitife döndüğünü dile getiren Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde mal ve hizmet gelirlerimizin daha da artmasını ve cari açığın milli gelire oranının OVP beklentilerimizden daha iyi bir performans göstererek yüzde 2,5 seviyesinin altında gerçekleşmesini bekliyoruz. Cari açığı azaltırken, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını ülkemize daha fazla çekerek cari açığın finansman kalitesini ve rezervlerimizi arttırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:
“Cari işlemler açığımız azalmaya, rezervlerimiz güçlenmeye devam ediyor.
2024 yılı Mayıs ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açık, 2023 yılı Mayıs ayına göre 31,8 milyar dolar azalarak 25,2 milyar dolar seviyesine gerilemiştir.
2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde cari açıktaki iyileşme, geçen senenin aynı dönemine göre 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme, büyük ölçüde dış ticaret açığındaki düşüşten ve hizmet gelirlerindeki artıştan kaynaklanmıştır.
Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam 20,8 milyar dolar azalmıştır. Hizmet gelirlerinde Mayıs ayındaki artışla birlikte 6 ay sonra mal ve hizmet dengesi pozitife dönmüştür.
2024 yılı Mayıs ayında net hata noksan kalemi hariç uluslararası kaynak girişi 14,4 milyar dolar ile en yüksek seviyesine gelmiştir. Artan kaynak girişi ve azalan cari açıkla birlikte Mayıs ayında rezervlerimizdeki artış ise 17,6 milyar dolara ulaşmıştır.
Önümüzdeki dönemde mal ve hizmet gelirlerimizin daha da artmasını ve cari açığın milli gelire oranının OVP beklentilerimizden daha iyi bir performans göstererek yüzde 2,5 seviyesinin altında gerçekleşmesini bekliyoruz.
Cari açığı azaltırken, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını ülkemize daha fazla çekerek cari açığın finansman kalitesini ve rezervlerimizi arttırmayı hedefliyoruz.”