Türkiye'de milyonlarca çalışan emekli olacağı günü iple çekiyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar uygulaması ile birçok insan erkenden emekli olma şansını yakalarken diğer çalışanlar ise erken emekliliğin yollarını arıyor. Türkiye'de emeklilik için belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlar arasında, belirli bir süre sigorta primi ödeme belirli bir yaşa ulaşma ve belirli bir sigortalılık yılına sahip olma yer alıyor. Ancak geçmişte çalışılmayan dönemler için geriye dönük ödeme yapma imkanı yasalar gereği genellikle tanınmamaktadır.
BORÇLANMA FIRSATLARI
Fakat, bazı istisnai durumlarla toplu ödeme yaparak bu süreler satın alınabiliyor. İşte, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. maddesinde düzenlenen borçlanma fırsatları.
Kadınlar İçin Doğum Borçlanması: 6 Yıl Kazanmak Mümkün
Kadın çalışanlar sigortalı olduktan sonra doğumları nedeniyle geçen süreleri borçlanabilirler. 5510 sayılı kanun çerçevesinde, kadınlar üç çocuğa kadar doğum borçlanması yaparak toplamda 2.160 günü toplu ödeme yoluyla satın alabilirler. Bu durum kadınların emeklilik için kazandığı prim gün sayısını artırmalarına olanak tanır. Toplamda 6 yıl yani 2.760 gün prim kazanmak mümkündür.
Erkekler İçin Askerlik Borçlanması: Sigorta Öncesi Dönem İçin Avantaj
Erkek çalışanlar sigorta öncesindeki askerlik sürelerini borçlanarak işe giriş tarihlerinin geriye çekilmesini sağlayabilirler.
Bu durum hem prim gün sayısını artırmalarına yardımcı olur hem de emeklilik hesaplamalarında avantaj sağlar. Askerlik borçlanması erkeklerin emekliliğe daha yakın bir tarihte ulaşmalarına olanak tanır.
Diğer Borçlanma İmkanları
Silah Altındaki Süreler: Er veya erbaş olarak askerlik görevini yerine getirenler, bu süreleri de borçlanarak emeklilik haklarını güçlendirebilirler.
Ücretsiz İzin Borçlanması: Emekli Sandığı'na tabi çalışan memurlar, ücretsiz izin sürelerini borçlanabilirler.
Doktora ve Uzmanlık Süreleri: Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için geçirilen süreler, emeklilik hesabında kullanılabilir.
Avukatlık Stajı: Sigortalı olmayan avukatlık stajyerleri, staj sürelerini borçlanabilirler.
Tutukluluk ve Gözaltı Süreleri: Tutuklanan veya gözaltına alınan ve suçtan beraat edenler, bu süreleri borçlanabilirler.
Grev ve Lokavt Süreleri: Grev ve lokavt nedeniyle çalışamayanlar da bu süreleri borçlanarak prim gün sayılarını artırabilirler.
Fahrî Asistanlık Süreleri: Hekimler, fahrî asistanlıkta geçen süreleri de borçlanabilirler.
İstifa Sonrası Açıkta Geçen Süreler: Seçim kanunları gereği görevlerinden istifa edenler, açıkta geçirdikleri süreleri borçlanabilirler.
Part-Time Çalışanlar İçin Borçlanma: Part-time çalışanlar, eksik kalan sürelerini borçlanarak primlerini 30 güne tamamlayabilirler.