50'den fazla ülke İstanbul'da buluştu. Geleceğe köprüler kurmak temalı Boğaziçi Zirvesi başladı

15. Boğaziçi Zirvesi, "Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik" temasıyla İstanbul’da başladı. Zirvede, küresel iş birliği, teknoloji ve barış gibi konulara yönelik yeni stratejiler tartışılıyor.

İstanbul’da 50’den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşen 15. Boğaziçi Zirvesi, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından “Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik” ana temasıyla başladı. Dünyanın farklı noktalarından gelen siyasetçi, bürokrat ve iş insanları, Four Seasons Bosphorus Otel’de düzenlenen bu zirvede, karşılaşılan küresel sorunlara çözüm arayışında bir araya geldi.

BARIŞÇIL BİR GELECEK

Açılış konuşmasında UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, dünya genelinde yaşanan krizlerin toplumların ve ekonomilerin korunması için yeni iş birliği köprüleri kurma zorunluluğunu hatırlattığını belirtti. Özgencil, barışçıl bir geleceğin inşa edilmesi için teknolojinin insan onuruna saygılı bir şekilde kullanılmasının önemine değinerek, yapay zekâ devriminin barışçıl ve insan merkezli bir yaklaşımla şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu perspektifle, zirvede yapay zekânın toplumlar üzerindeki potansiyel etkileri ve gelecekteki kullanım alanları masaya yatırılacak.

DÜNYADAKİ YENİ DENGELER KONUŞULDU

Zirvede ayrıca DEİK Başkanı Nail Olpak, dünya ticaretindeki değişimleri ve yeni dengeleri ele aldı. Olpak, ticarette ortaya çıkan yeni kamplaşmalar ve blokların ekonomik iş birliği üzerindeki etkilerini değerlendirerek, özellikle Asya Pasifik’ten Indo-Pasifik’e geçiş sürecinin önemini vurguladı. Küresel ticaretin jeopolitik risklerle şekillendiğini belirten Olpak, yeşil dönüşüm ve dijital ekonomi gibi yeni fırsat alanlarının da hızla geliştiğini ifade etti.

BM YAPISI REFORME EDİLMELİ

UİP Onursal Başkanı Dr. Talal Abu Gazaleh ise Ortadoğu’daki mevcut çatışma ortamına dikkat çekerek, bölgede barış ve adaletin sağlanması için ülkeler arası eşit temsiliyetin önemine değindi. Abu Gazaleh, Birleşmiş Milletler’in mevcut yapısının reforme edilmesi gerektiğini belirterek, küresel barışın güçlendirilmesi ve insan haklarının korunması için demokratik bir yapının inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. 

İki gün sürecek Boğaziçi Zirvesi, düzenlenecek panellerle katılımcılara küresel sorunlara yönelik çözüm önerileri sunma imkânı sağlarken, iş birliği fırsatları da değerlendirilecek.

Ekonomi Haberleri