Türkiye'de yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nın (TL) değer kaybı nedeniyle tedavüldeki en büyük banknot olan 200 TL'nin kullanımı giderek artarken, 500 ve 1000 TL'lik yeni banknotların piyasaya sürüleceği yönündeki söylentiler hız kazandı. Vatandaşlar, günlük alışverişlerde deste deste para taşımaktan şikayet ederken, bu iddialara ilişkin Merkez Bankası'ndan açıklama geldi.
200 LİRANIN KULLANIM PAYI YÜZDE 80
200 TL’lik banknotların tedavüldeki payı, 16 yıl içinde yüzde 16’dan yüzde 80,4’e yükseldi. Bu artış, daha büyük küpürlere olan ihtiyaç iddialarını güçlendirdi. Aynı zamanda, ATM’lerde 50 TL'nin altındaki banknotların giderek daha az görülmesi, bankaların daha yüksek küpürlü banknotları tercih etmesine neden oldu.
MERKEZ BANKASI YALANLADI
CNBC-e'nin ulaştığı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilileri, 500 ve 1000 TL'lik banknot basımına dair iddiaları yalanladı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, küpür kompozisyonundaki değişimlerin yakından izlendiğini belirterek, "İhtiyaç görülmesi halinde gerekli adımları atacağız," dedi.
KARAR YETKİSİ MERKEZ'DE
Türkiye'de para basma yetkisi yalnızca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na ait. Yeni banknotların basımı için ekonomik şartların değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, bu tür kararların belli durumlar çerçevesinde alındığını ifade etti.
Sonuç olarak, 500 ve 1000 TL’lik banknotlarla ilgili tartışmalar devam ederken, Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamalar yeni banknotların tedavüle girmesinin şimdilik gündemde olmadığını ortaya koydu. Ancak ekonomik gelişmeler, önümüzdeki süreçte bu konuda değişiklik yaşanabileceğine işaret ediyor.