Türk çelik sektörü, Fas'taki etkisini artırmak amacıyla önemli bir adım attı. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) öncülüğünde 25 şirketten oluşan heyet, Fas’ın Kazablanka kentinde 21-23 Nisan 2025 tarihleri arasında sektörel ticaret heyeti düzenledi. Fas'ın 2030 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkelerden biri olmasıyla birlikte, yeni stadyumlar, altyapı çalışmaları ve hızlı tren projeleri bölgedeki çelik talebini hızla artırıyor.
300 GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan’ın başkanlığını yaptığı heyette yer alan 38 temsilci, Faslı sektör yetkilileriyle yaklaşık 300 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan temaslar sonucunda sadece bu görüşmelerden 150 bin tonluk yeni anlaşmaların doğabileceği belirtildi.
Fas’ın çelik ithalatında Türkiye’nin uzun süredir ilk sırada yer aldığını hatırlatan Adnan Aslan, geçtiğimiz yıl 472 bin ton ihracat yapıldığını söyledi. 2030 yılına kadar planlanan büyük projeler kapsamında 38 stadyum inşa edileceğini belirten Aslan, Türk çelik sektörünün bu projelerden önemli bir pay almasını beklediklerini ifade etti. Aslan, bu hareketliliğin etkisiyle Fas’a yapılan çelik ihracatının 1 milyon tona ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.
HEDEF 18.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Sektörün yılın ilk çeyreğini 4,8 milyon ton ihracatla, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla tamamladığını vurgulayan Aslan, değer bazında ise yüzde 2 yükselişle 4 milyar dolara ulaşıldığını belirtti. 2025 yılını yüzde 5’lik artışla 18,5 milyar dolarlık ihracatla tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Afrika pazarına ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Aslan, kıtada Çin ile rekabette avantaj sağladıklarını da belirtti. Afrika’da bankacılık sisteminin zayıflığı nedeniyle Çinli firmaların zorlandığını, Türk ihracatçıların ise açık hesap sisteminde daha başarılı olduğunu söyledi. Çin’in geçen yılki 140 milyon tonluk ihracatının dünya çelik piyasası üzerinde baskı oluşturduğuna değinen Aslan, Çin’in iç piyasasında yatırım hareketlenmediği sürece bu etkinin devam edeceğini sözlerine ekledi.