Bugün bir çok çalışan vatandaş SGK’nın internet sitesine girerek emeklilik hesaplamalarını basit bir şekilde gerçekleştirebiliyor. SGK’nın yeni hesaplama tablosu işe başlama tarihine göre vatandaşların emeklilik yaşını ve prim gün sayısını baz alarak ne zaman emekli olabilirim sorusunun da yanıtını veriyor.
Birçok vatandaş ise kısmi emeklilik hakkını merak ediyor. Yıl sonu yaklaştıkça bu yöndeki aramalar da çoğaldı.
MERAK EDİLEN KISMİ EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLAR NELER?
Kısmi emeklilikten yararlanabilmek için belirli kriterlerin karşılanması şart. İlk şart, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak. Bu tarihten önce sigortalı olan kişiler 10 yıl prim ödedikleri takdirde emekli olma hakkına sahip olabiliyorlar.
Ayrıca, SSK üyeleri için toplam 3600 prim günü ödenmesi gerekiyor. Bununla birlikte kadınların 50 yaşını, erkeklerin ise 55 yaşını tamamlamaları da gerekli.
Emeklilik aylığı hesaplamasında ise bu üç şarttan hangisinin en son gerçekleştiği dikkate alınıyor. Emeklilik yaşı, en son gerçekleşen şarta göre belirleniyor. Örneğin, kadınlar için emeklilik yaşı 58, erkekler için ise 60'a kadar çıkabiliyor.
8 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 Arası Sigortalılar için Yükselen Prim Şartı8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK'lılar için kısmi emeklilik şartları değişiyor. Bu dönemde sigortalı olan kişilerin emekli olabilmesi için prim günü sayısının 4500'e yükselmesi gerekecek.
Bu durum özellikle bu dönemde sigortalı olan kişileri doğrudan etkileyecek.
12,5 YILDA KISMİ EMEKLİLİK ŞARTI
Aynı dönemde sigortalı olan SSK üyeleri için ise 12.5 yıl prim ödeme şartı geçerli olacak. Bu süreyi tamamlayanlar, kısmi emeklilik hakkına sahip olabilecekler.
Bunun yanı sıra 25 yıl sigortalı olmak ve kadınlar için 58, erkekler içinse 60 yaşını doldurmak da emeklilik için gerekli şartlar arasında yer alacak.
BAĞ-KUR'LULARA 900 GÜNLÜK AVANTAJ
Bağ-Kur üyeleri için de reform kapsamında önemli bir değişiklik söz konusu. Bağ-Kur'lular, 5400 prim günü (15 yıl) ile yaş şartından kısmi emekli olabiliyorlardı.
Ancak yapılacak reformla birlikte prim günü şartı 4500'e (12.5 yıl) indirilebilecek. Bu durum, Bağ-Kur'lular için 900 günlük bir avantaj sağlıyor.
Yani Bağ-Kur'lular emekli olmak için daha kısa süre çalışarak emekli olma fırsatına sahip olacaklar.