Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir tablo ortaya çıktı. Emekli olmak isteyenlerin belirli şartları karşılaması gerekiyor. Peki bu şartlar neler? İşte yanıtı...
1999-2000-2008 ARASINDA GİRİŞİ OLANA ERKEN EMEKLİLİK| Formüller ortaya çıktı : İşte kadın-erkek yaş, gün tablosu
Türkiye'de milyonlarca çalışan erken emekliliğin hayalini kuruyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan düzenlemeler ise yakından takip ediliyor. Özellikle 8 Eylül 1999 tarihten sonra sigortalı olanlar için belirli prim gün sayısını ve yaş şartını sağlamak gerekiyor. Peki bu şartlar neler? İşte o tablo...
PRİM ÖDEMEK İÇİN ÖNCELİKLİ YOL
Takvim Gazetesi'nin haberine göre, prim ödemek için öncelikli yol, bir iş yerinde çalışarak işveren tarafından SGK'ya yatırılan 4A (SSK) primleridir. Kendi işini yapanlar ve şirket ortakları ise 4B (Bağ-Kur) kapsamında kendi primlerini ödeyerek emeklilik için gerekli gün sayısını tamamlıyor. Çalışma imkanı olmayanlar içinse isteğe bağlı sigorta seçeneği devreye giriyor. Memurlar ise 4C kapsamında, kamu tarafından yatırılan primler ile emekliliğe hak kazanıyor.
Ancak bazı durumlarda çalışmadan da prim kazanmak mümkün. Yasalar, belirli şartları sağlayanlara 'borçlanma' hakkı tanıyor. Bu yöntemle belirli süreleri toplu ödeme yaparak sigortalılık süresine eklemek mümkün.
BORÇLANMA HAKKI
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. maddesi, sigortalıların hangi süreleri borçlanabileceğini açıkça belirtiyor. İşte borçlanma hakkı tanınan durumlar:
Kadınlar için doğum borçlanması: Sigorta başlangıcından sonra doğan üç çocuğa kadar, toplamda 2.160 güne kadar prim satın alınabiliyor.
Askerlik borçlanması: Erkekler, er veya erbaş olarak silah altında ya da yedek subay okulunda geçirdikleri süreleri borçlanabiliyor.
Ücretsiz izin süreleri: Emekli Sandığı'na tabi çalışan memurlar, ücretsiz izin sürelerini borçlanabiliyor.
Doktora ve uzmanlık süreleri: Sigortalı olmadan geçirilen doktora ve tıpta uzmanlık süreleri borçlanılarak emeklilik hesabına eklenebiliyor.
Avukatlık stajı: Sigortalı olmadan yapılan avukatlık staj süreleri borçlanılabiliyor.
Tutukluluk ve gözaltı süreleri: Beraat eden sigortalılar, bu süreleri borçlanabiliyor.
Grev ve lokavt süresi: Grevde veya lokavtta geçen sürelerin borçlanılması mümkün.
Fahrî asistanlık süresi: Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçirdiği süreler borçlanılabiliyor.
Seçim nedeniyle görevden ayrılma: Seçim kanunları gereği görevinden ayrılanlar, açıkta geçirdikleri süreleri borçlanabiliyor.
Part-time çalışanlar ve ücretli öğretmenler: Aylık 30 günün altında çalışılan günler borçlanılarak tam prim günü elde edilebiliyor.
BORÇLANMA İLE ERKEN EMEKLİLİK
Borçlanma sadece eksik prim günlerini tamamlamakla kalmıyor, aynı zamanda sigorta başlangıç tarihini geri çekme imkânı da sunuyor. Özellikle doğum ve askerlik borçlanması, işe giriş tarihini geriye çekerek daha erken emekliliğin kapısını aralayabiliyor.
Kadın sigortalılar, sigortadan sonra doğan üç çocuğa kadar borçlanarak 2.760 güne kadar prim kazanabiliyor. Eğer yaş ve sigortalılık süresi tamamlanmışsa, borçlanılan prim günleri sayesinde yıllarca beklemeden emekli olunabiliyor. Erkekler ise sigortadan önce yapılan askerlik süresini borçlanarak işe giriş tarihini geri çekebilir ve böylece 1 yıl daha erken emekli olabilir.
Staj sigortası olan kadınlar içinse doğum borçlanması ayrı bir avantaj sağlıyor. Eğer staj sonrası çocuk sahibi olunmuşsa, bu süre borçlanılarak sigorta başlangıç tarihi öne çekilebiliyor.